HERO'S JOURNEY

Tеатар Theatron, Малмe, Шведска у сарадњи са редакцијом позоришног програма Дома културе Студентски град, Нови Београд, реализује пројекат HERO'S JOURNEY под покровитељством Erasmus Plus програма за омладину.

Позивамо све заинтересоване од 14 до 25 година да одаберу један термин за представу „Живот из два дела“ и два термина за радионицу Hero's journey. Представа је увод у радионицу за све полазнике. Присуство је бесплатно уз обавезно пријављивање до 10. октобра на мејл: teatar@dksg.rs


Представа ЖИВОТ ИЗ ДВА ДЕЛА
18. и 19. октобар 2022. у 20.00 ч.
Велика сала Дома културе Студентски град


Радионица HERO'S JOURNEY
I термин
(одабрати један од понуђених):
Четвртак, 20. октобар 2022. од 17.00 до 21.00 ч. (до 15 полазника)
Петак, 21. октобар 2022. од 17.00 до 21.00 ч. (до 15 полазника)
Субота, 22. октобар 2022. од 17.00 до 21.00 ч. (до 15 полазника)

II термин (одабрати један од понуђених):
Понедељак, 24. октобар 2022. од 17.00 до 21.00 ч. (до 15 полазника)
Уторак, 25. октобар 2022. од 17.00 до 21.00 ч. (до 15 полазника)
Среда, 26. октобар 2022. од 17.00 до 21.00 ч. (до 15 полазника)

 

О ПРОЈЕКТУ HERO'S JOURNEY
www.hjalteskolan.se | HJÄLTESKOLAN TRAILER YouTube | www.teatertheatron.se

Пројекат истражује концепт јунаштва/херојства у теорији и пракси, фокусирајући се на варијације херојских примера из свакодневног живота. Полазимо од стварности и базирамо пројекат на раду са херојима из наше ближе околине. Пројекат користи елементе сценске уметности да створи бољу комуникацију међу омладином.

Покрени се! Играј главну улогу, немој да будеш статиста у сопственом животу!

Циљ нам је да придобијемо младе који би активно учествовали у интерактивним радионицама, на којима ћемо разговарати о питањима јунаштва и грађанске иницијативе.


Питања која инспиришу:

Шта је херој за тебе? Како се постаје херој? Желим ли ја да будем херој? Да ли нам требају хероји данас?

Примери употребе сценске уметности у радионицама: читање текстова, цртање јунака, презентација, вежбе у интерактивној форми са употребом покрета, музике, глуме, форумтеатра, вежбе за повећање емпатије, као и анализа херојске храбрости.

Циљ пројекта је да се у сарадњи са омладином и педагозима склопи метод који ће имати квалитетан садржај, а са тим и могућност да се као курс или део школског програма настави у будућности. Потребно је обучити до 10 педагога, који ће установљен метод ширити на нове групе. Циљна група су млади, од 14 до 25 година, који се налазе у животној ситуацији у којој треба направити велике изборе за даљи развој и успех у животу.

Пројекат се организује у сарадњи са више институција регионалног карактера, са намером да се прошири у целој Шведској, а и у Европи. Наши сарадници на пројекту у Шведској су основне школе, средње школе, више школе, слободни пројекти све од фудбалске екипе до удружења грађана. Наш партнер у ЕРАСМУС плус програму за омладину је Дом културе Студентски град Београд. 

Важни су нам демократски принципи у пројекту: једнака права и могућности свих учесника, без обзира на пол, етничку и друштвену припадност, веру или друга уверења. Могућност се даје свим активним учесницима у пројекту да имају утицај на резултат радионице.

О ПРЕДСТАВИ ЖИВОТ ИЗ ДВА ДЕЛА - Театер THEATRON, Малмe, Шведска

Двоје глумаца се креће у сопсвеним животним причама о идентитету, припадности, сновима и жељама. Многи становници наше планете су мигранти данас. Ми смо сигурни да управо наше животне приче могу да инспиришу публику и да кажу пуно тога о нашем времену, о томе како можемо да живимо заједно и како миграције утичу на нас. Улоге и стварни живот глумаца у представи се поклапају.

Питања која представа поставља: О чему сањаш, чему се радујеш? Да ли треба раскрстити са прошлошћу да би се започео нови живот? Чега не желимо да се сећамо из прошлости? Шта је важно да испричамо нашој деци о нашем детињству? Како учити језик? Како се опходити? Захвалити? Како се односити према својој животној причи као емигрант, имигрант и избеглица? Све може да нам се одузме у животу: наши најмилији, наша родна груда, чак и достојанство, али наше животне приче и сећања из детињства не може нико да нам одузме.

После представе сервирамо чорбу и разговарамо са вама о миграцијама, жељама и о томе шта смо спремни да испричамо из нашег детињства нашој деци/будућим генерацијама?

Ауторски пројекат глумаца: Suzanna Santrač, Željko Santrač
Режија: Tomas Lindstrom
Драматург: Jan Mark
Сцена: Stine Martinsen

Представа је одиграна до сада 180 пута на шведском и 10 пута на српском језику.

О ИНСТРУКТОРИМА РАДИОНИЦЕ И ГЛУМЦИМА ПРЕДСТАВЕ

Suzanna је рођена у Гетеборгу, родитељи су јој дошли у Шведску из Суботице средином шездесетих година, као гастарбајтери. Сузана је живела и одрасла у Шведској већи део свог живота. Сан њених родитеља је увек био да зараде довољно велики капитал и да се врате у своју земљу. Како то утиче на њу и на њен идентитет?

Жељко је дошао у Шведску као избеглица из бивше Југославије. Након завршене глумачке Академије у Новом Саду 1991. Године у класи професора Радета Марковића започиње каријеру у театру. Тамо су му фамилија, пријатељи, језик и његов културни идентитет. Долазак у Шведску током деведесетих је био прави шок, пад на другу планету. Он постаје незнанац сам себи међу свим другим странцима у Шведској.


Funded by Erasmus + program of the European Union 

 

Top