ГУСТАВ КЛИМТ - ЖИВОТ ЈЕДНОГ УМЕТНИКА

Среда, 17. јун

Препорука наше ЛИКОВНЕ РЕДАКЦИЈЕ је интересантан видео -  Gustav Klimt: Life of An Artist, који говори о овом  великом уметнику друге половине деветнаестог и првих деценија двадесетог века.

Густав Климт (Беч 1862 - 1918), био је један од оснивача и најзначајнијих сликара аустријске сецесије. Покрет који је Климт основао 1894. године, заједно са Јозеф Марија Олбрихом, Јозефом Хофманом и другим уметницима, под називом Сецесија, представљао је значајну прекретницу у развоју бечког модернизма.

Уметност Густава Климта представља изузетан пример оригиналног и слободног стваралачког духа због чега је и данас веома популарна и цењена. Његово стваралаштво имало је значајан утицај на многе велике уметнике попут Пикаса, Ворхола, kao и Константина Бранкусија чија је скулптура Пољубац рађена управо по Климтовој истоименој слици. Уметников сликарски опус чини велики број портрета и пејзажа са изразитим симболичким елементима, што је била једна од главних карактеристика његовог сликарства. Током свог живота створио је велики број изузетних дела , а само нека од њих  су Јудита I и II,  затим Данаја, Портрет Аделе Блох Бауер, као и чувено ремек дело Пољубац.  За своју слику Живот и смрт,  Климт је добио прво место на изложби у Риму 1911. године.

Велики број дела Густава Климта данас се може видети у сецесионистичкој галерији дворца Белведере у Бечу.

Top