ГРАФИЧКЕ ЕПИФОНЕМЕ - Ситоштампа

Субота, 12. септембар

ГРАФИЧКЕ ЕПИФОНЕМЕ - Ситоштампа

 

Тамара Пајковић  и њена колегиница Марија Анђелковић, запослене на Факултету ликовнох уметности у Београду, у Центру за графику и визуелна истраживања, осмислиле су серију предавања о традиционалним графичким техникама, поступцима и материјалима као и резултатима које ће приказати кроз сопствени рад и рад који је настао у сарадњи са другим уметницима.

 Врло интересантан назив  серијала - ГРАФИЧКЕ ЕПИФОНЕМЕ, (епифонема – грчка реч која значи узвик, поклик ; снажна завршна мисао у говору, реторички узвик на крају излагања), у овом случају представља резиме графичког искуства. Прва епизода представља кратку демонстрацију неопходних поступака за извођење ситоштампе.

 Снимци су настали у Центру за графику и визуелна истраживања, сарадница на снимању била је Ана Миловановић, за музику је била задужена Минилинија а монтажу је радила Ирена Домазетовић.

Поступак извођења ситоштампе демонстрирала је Тамара Пајковић.

 Тамара Пајковић студирала је сликарство на Факултету  ликовних уметности у класи професорке Марије Драгојловић, а касније на смеру графике где је завршила основне и магистарске студије у класи  професора Емира Драгуља. Тренутно је на докторским студијама на Академији уметности у Новом Саду код ментора, професора емеритуса Милана Блануше.

Редован је члан УЛУС-а од 2001. године. Запослена је на Факултету ликовних уметности у Београду, у Центру за графику и визуелна истраживања.

Учесник је бројних групних изложби у земљи и иностранству, као што је Бијенале графике у Кини, Гуанлан и многе друге. Одржала је до сада пет самосталних изложби, а учествовала је у бројним међународним графичким радионицама, демонстрацијама графичких техника, стручним вођењима кроз изложбе, на чије теме је објавила и текстове.

Top