Гостовање трибине ДКСГ у књижари ШТРИК поводом њиховог издања прича СИЛВИЈЕ ПЛАТ

Среда 18. мај у 19.00, Кафе-књижара ШТРИK, Влајковићева 7 +  LIVE Инстаграм ДКСГ 

Разговор о књизи прича СИЛВИЈЕ ПЛАТ – Џони Паника и Библија снова 
у преводима Ђорђа Томића, Марије Обрадовић и Бојане Додић (Штрик, 2021)
Учествују: Брана Миладинов, Љубица Пупезин и Тамара Митровић

Збирка сабраних прича Силвије Плат, постхумно објављена, с предговором Теда Хјуза, први пут се појављује на српском језику. Неке од прича су биле објављиване у часописима, друге су пронађене у заоставштини. Посебан додатак представља недавно откривена прича „Мери Вентура и Девето Kраљевство”, која затвара књигу. 

„Силвија Плат је препозната, пре свега, као песникиња, а онда и као ауторка биографског романа „Стаклено звоно”, па је појава ове збирке уједно и позив на састављање стваралачког мозаика списатељице која је громовитим делом и раном смрћу постала један од митова 20. века. (…) У најбољој модернистичкој традицији, оној која дели своју рањивост и усхићеност с романтизмом, приче Силвије Плат, и кад се нижу као исечци баналног живота, крију блескове – мале епифаније којима свакодневица награђује (или кажњава?) оне који ходају отворених очију и хтели би да полете.”
                                                                                                                              Брана Миладинов

Силвија Плат (27.10.1932, Бостон – 11.2.1963, Лондон), једна од најистакнутијих америчких књижевница, почела је да пише поезију у детињству, а до поласка на колеџ већ је била објавила више од педесет прича у часописима. Kао Фулбрајтова стипендисткиња, похађала је Kолеџ Њуман на Kембриџу. Прву збирку песама „Kолос” објавила је 1960. Једини роман „Стаклено звоно” је објавила само неколико недеља пред смрт под псеудонимом. Збирке песама „Аријел”, „Прелазак преко воде” и „Зимско дрвеће” објављене су постхумно, као и збирка прича, есеја и дневничких записа “Џони Паника и Библија снова”. Поезија Силвије Плат награђена је Пулицеровом наградом 1982, када су објављени и „Дневници Силвије Плат 1950–1962”.
 

Top