ПОЧЕТАК НОВЕ СЕЗОНЕ У ДКСГ

GODINA KOZE

 

Članovi društva Daleki Istok i polaznici Škole Kineskog jezika i kulture, sa svojim gostima, ispratili su godinu Konja i dočekali godinu Koze u četvrtak 26. 2. u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad. Po kineskom verovanju, godina Koze je povoljna za umetnost, to je godina lepih dešavanja. Shodno tome, učesnici programa su se trudili da što uverljivije prikažu ovu osobinu godine koja je pred nama.

 

Nakon kratkog filma koji je prikazao aktivnosti Društva u prethodnoj godini, studenti Beogradskog univerziteta pokazali su znanje kineskog jezika kroz pozorišnu predstavu koja se bavila starom kineskom legendom. Publika je mogla da sazna zašto se Kinezi za Novu Godinu oblače u crveno, bacaju petarde i pišu želje i čestitke na crvenom papiru. Pored studenata, u realizaciji programa su učestvovale učenice Desete beogradske gimnazije sa svojim stilizovanim Plesom sađenja.  Umetnički ansambl Frula iz Beograda je srpske tradicionalne igre izveo pred punom salom Doma kulture Studentski grad. Publici su predstavljeni kineski tradicionalni plesovi, a  aplauz nije izostao za Dubravku Latinović, Taru Vujović i Anu Cagić za pesme na kineskom jeziku.

 

Scena i sva tehnika je dobro funkcionisala, stekao se utisak da je sve  jedan dobro organizovan tim. ,,Kinezi su jako organizovani i dobro funkcionišu iako ih ima puno. Tako se i mi u školi trudimo da sve što bolje organizujemo“, kaže Marina Pop-Cenić, profesorka kineskog jezika. ,,Kineska istorija i kultura nude bogato iskustvo onome ko želi nešto novo da nauči. Mi ćemo krajem marta organizovati predavanje o kineskoj tradicionalnoj medicini i dobrodošli su svi koji žele da saznaju nešto o tome.“ Posetioci su mogli da vide kinesku tradicionalnu nošnju i odeću, hrabriji su se slikali, a oni najhrabriji su se raspitivali o jeziku.

 

Kinesku Novu Godinu, u Kini poznatu i kao Praznik Proleća, Kinezi slave dve nedelje. Za te dve nedelje u Kini se dešava najveća migracija stanovništva na svetu, jer svi Kinezi odlaze kući da proslave praznik sa svojom porodicom. Nekima je tih petnaest dana jedini odmor u toku godine i prilika da vide svoje najbliže. Praznik Lampiona je petnaesti dan Nove Godine i prvi pun mesec u godini. S njim se završava praznovanje Nove Godine.

 

Željko Anđelković

Novinarska radionica DKSG

Top