Fun With Flags

РАДИОНИЦА АЛГОРИТАМСКОГ СТВАРАЛАШТВА

Дом културе Студентски град, Магистрала

2. јун, 16.00 - 21.00

ОПИС РАДИОНИЦЕ

Савремена АI технологија у медијима, која може да генерише све – логотипе, слогане, политичку пропаганду, сонете, евровизијске песме, чак и љубавна писма – утиче на твој живот практично сваког дана, преко игрица и друштвених мрежа, и зато треба боље да је разумеш. Да би био субјекат а не објекат технологије :)

На радионици ћеш сазнати шта је генеративно и алгоритамско стваралаштво, које настаје у пресеку програмирања и уметности. У епохи дигиталне културе, машинског учења, гејмификоване привреде и аутоматизоване пропаганде, овакво стваралаштво постаје све важније и, упркос разноразном булшиту, може да буде критичко и поетично као стари медији попут поезије, сликарства и филма.

________
ШТА ЋЕМО РАДИТИ ТОКОМ РАДИОНИЦЕ?

Заставе! :)

Замисли да можеш аутоматски да генеришеш заставу свог краја, своје екипе пријатеља, своје собе или себе лично. Кликнеш дугме »Генериши заставу« и добијеш нову заставу, сасвим нову, измишљену, каква није до сад никад није постојала. Онда кликнеш још једном, па још једном, изнова, и сваки пут застава је нова, као у игрици кад бираш карактер: нова застава, нови идентитет, ново меметско племе, нова микронација, нови барјак испод којег можеш стати и »високо дигнути руке«.

Направили смо баш такав генератор! Програмирали смо га у Pythonu као слободну Веб апликацију отвореног кода. Моћи ћеш да га користиш на нашој радионици. Помоћу њега, моћи ћеш да генеришеш заставе све док се не смориш од застава или – пази сад – док не пронађеш баш ону која симболизује тебе, твоје жеље, твоје проблеме, твоје тежње, твој идентитет, све оно што си управо ти, дакле, ону заставу која би била индивидуалистичка застава тебе као појединца. 

Ова радионица бави се односом између застава и људи. Између знакова и симбола, са једне стране, и људи и њихове психе, са друге стране. Ако се добро сећам, Јунг је рекао како немају људи идеје него идеје имају људе. Значи ли то да ни људи не вијоре заставе него заставе у ствари вијоре људе?

 ________
КОМЕ ЈЕ НАМЕЊЕНА ОВА РАДИОНИЦА? 

Студентима свих факултета. Сви сте доброшли без обзира да ли студирате техничке, природне, друштвене или уметничке факултете.  
Све заставе генерисане на радионици биће одштампане, израђене у материјалу и изложене на изложби која ће бити отворена 23. јуна у Галерији ДКСГ.
Сви учесници на радионици добиће поклоне (usb, цегер, књиге у издању Факултета за медије и комуникације из Београда.)

________________
НАЧИН И РОК ПРИЈАВЕ? 

На мејл galerija@dksg.rs пошаљите ваше име, презиме, годину студирања и назив факултета.
Рок за пријаву 1. јун 2022. године. 

________
НА РАДИОНИЦУ ПОНЕСИТЕ:

Ако имате лаптоп, понесите лаптоп. Ако имате смартфон, понесите и њега. Ако немате ниједно ни друго, нема везе. Дођите, снаћи ћемо се.

________
О ВОДИТЕЉУ РАДИОНИЦЕ
Урош Крчадинац (1984) је дигитални уметник, програмер, писац и едукатор. Његова трансдисциплинарна пракса обухвата програмирање, писање, дизајн, анимацију и картографију. Његов рад представљен је у Европи, Северној Америци и Азији. Докторирао је информатику на Универзитету у Београду. Ради као доцент дигиталне уметности и рачунарства на Факултету за медије и комуникације, као научни сарадник на Универзитету у Београду и као гостујући професор на Академији уметности у Новом Саду.

Радионица се реализује у партнерству са Факултетом за медије и комуникације у оквиру међународног пројекта Тхеy:Ливе, студент ливес ревеалед тхроугх цонтеxт басед арт працтице подржаног кроз програм Креативна Европа Европске Уније и Министартва културе и информисања Републике Србије.

 


 

 

 

Top