ВИДЕО ПЕТАК у ДКСГ: Тенденције у видео арту са Игором Симићем и Видеодром са Леонардом Ковачићем

Festival NOVO DOBA u DKSG! Otvaranje izložbe „Mister Morgen“ sjajnog Igora Hofbauera i bogat muzički

Festival NOVO DOBA u DKSG

 

Izložba „Mister Morgen“ autora Igora Hofbaueraiz Zagreba biće otvorena u četvrtak 22. septembra u 20 časova u Velikoj galeriji Doma kulture „Studentski grad“. Izložba se otvara u okviru festivala „Novo doba“ koji će se pod sloganom „Sve najbolje“ održati od 20. do 25. septembra na više lokacija u Beogradu.

 

Ceo festivalski dan (22. septembar) u DKSG obuhvataće, pored izložbe, i otvorene strip radionice sa autorom (od 16h praćene Dj setom), muzički, filmski i prehrambeni program.

 

Filmski program: Mabuse, M, Judex, Les yeux sans visage

Muzički program: Nema tog podruma (Konvoj bonton bajkera, Misli i Makule)

Prehrambeni specijal: Jo’s Angels

 

 

Igor Hofbauer jeneprikosnovena zvezda Fijuk mreže i jedan od najuzbudljivijih autora u regionu čiji su plakati za koncerte rok bendova odavno postali traženi i prepoznatljivi. U okviru ovogodišnjeg festivala „Novo Doba“ predstavlja najnoviju knjigu stripova "Mister Morgen". U ovoj specifičnoj prilici biće izložene originalne strip table iz knjige, na kojima su vidljivi principi konstrukcije i nenarativnih narativnih zahvata. Vrlo postapokaliptično i vrlo uzbudljivo.

 

Mister Morgen je kompilacija trinaest priča koje su nastajale u razdoblju od deset godina. Taj niz priča u početku nije bio povezan, pa se tek vremenom pokazalo da ih, osim mračne atmosfere, povezuje ambijent bezličnih urbanih predgrađa. Tumači njegovog dela tvrde da su kao inspiracija za strip poslužile crtice iz Igorovog života u Novom Zagrebu, Novom Beogradu i ljubljanskoj Šiški.

 

„Ovaj album jednostavno ne podleže kritici, recenziji, prikazu, pogovoru predgovoru dogovoru. Ni u knjizi nema suvišnih reči, stripovi, strip je polunem, kao i on sam, tako i gospodin, Mister Morgen, nema suvišnu reč utehe, praznoslovlja nema, sitne priče, štedi se na vremenu, štedi se na prostoru, ne postoji suvišna linija, linijica, tačka tačkica, sve je u funkciji, podseća na nedizajn, vojničke galanterije, sve je u funkciji suštine. Suština je u funkciji, objašnjava strip autor Radovan Popović.“

Knjiga se u toku 2016. godine pojavila u izdanju renomirane francuske izdavačke kuće L’Association, a zatim i u Zagrebu u izdanju Udruženja za razvoj kulture “URK”, kluba Močvara i izdavačke kuće UPI2M BOOKS. Izložba traje do 30. septembra.

 

O 7. Festivalu nesvrstanog stripa Novo doba

„Novo Doba“ je era koja dolazi. To je samoorganizovani, neizbežni organizam koji menja živote, izrastao iz Beograda, Zemuna i Pančeva, kao i domaće postjugoslovenske scene stripa novog talasa. To je mesto susreta umetnika, izdavača, poznavalaca i radoznalih gomila gladnih grafičkih ekstaza. To je nezamenjiva karika u svetskoj mreži festivala malih izdavača. U stvari, to je mnogo više od festivala, možda pre jaslice novih vizija i odašiljač čudnih frekvencija.

 

Program ovogodišnjeg festivala je najambiciozniji do sad. U šest dana „Novo doba“ će biti domaćin šest odvojenih izložbi, postavljenih na pažljivo odabranim lokacijama. „Novo doba“ se kreće kroz grad uvek istražujući nova mesta i nove partnerske institucije i anti-institucije.

Sedmo izdanje Novog doba predstaviće se podnaslovom „Sve najbolje“. To je samo izraz, uobičajeni način da okončate svađe i prepirke, uljudan način da se pozdravite, kada pozdrav znači nikad više, da spustite tenziju, da očistite sto od prljavog posuđa i napravite mesta za dezert – ali ne pomerajte se! Neka to batler uradi, plaćen je za to, vi se samo opustite i pustite svoj um da zatvara stara poglavlja, završava unutrašnje debate i tirade, neka padne zavesa, a vi kontemplirajte njen uzbudljivi dizajn.

„Sve najbolje“ znači da vam je dopušteno da izađete iz začaranog kruga i anticipirate nov početak. Savršen izraz da se pozdravimo od ovog rđavog perioda i pročistimo put za dolazak parade koja slavi novi, Novo Doba, festival na kome smo svi obučeni u crteže i muziku da bismo učestvovali u nečem boljem, luđem, udobnijem, mnogo mnogo pufnastijem.

 

 

Top