ИЗЛОЖБА ИНТЕР●РЕЛАТИОН И ГОСТОВАЊЕ ИСИДОРЕ ПАПАДОУЛИ

FESTIVAL ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2013 POČINJE 10. DECEMBRA

 

Festival eksperimentalnog filma i videa ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2013 održaće se od 10. do 14. decembra 2013. u Domu kulture Studentski grad. Selektori ovogodišnjeg festivala Greg de Cuir (filmski kritičar i teoretičar) i Zoran Saveski (filmski autor), pregledali su skoro 600 filmova, od čega će u takmičarskom programu biti prikazano 35 kratkih filmova iz 15 zemalja iz celog sveta. Žiri u sastavu: Karpo Godina (filmski autor iz Slovenije), Vassily Bourikas (filmski autor iz Grčke), Andrés Denegri (filmski autor iz Argentine) doneće odluku o filmovima koji će se naći na Listi značajnih ostvarenja festivala, čiji će autori imati priliku da u narednih godinu dana kao gosti rezidencijalnog programa Festivala snime film u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG, organizatora festivala. Na ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2013 će ukupno biti predstavljeno više od 150 eksperimentalnih filmova.

 

Tema ovogodišnjeg festivala “Strukturalni film” biće razmatrana kroz specijalne projekcije, izložbu i na okruglom stolu u čijem radu će učestvovati renomirani filmski autori, kritičari, teoretičari, predavači iz regiona i celog sveta: Slobodan Šijan, Božidar Zečević, Diana Nenadić, Gerald Weber, Jovan Jovanović, Vassily Bourikas, Sebestyén Kodolányi, Miroslav Petrović, Andrés Denegri, Miodrag Milošević.

 

U okviru pratećih programa predstaviće se nacionalne selekcije alternativnog filma iz Argentine, Australije, Švajcarske, Hrvatske, Austrije, a biće i dve značajne autorske prezentacije Andrésa Denegrija i Karpa Godine. Andrés Denegri, umetnik i predavač iz Buenos Airesa, radi uglavnom na polju filma, televizije i videa, i osnivač je i direktor, Centra za istraživanja i razvoj audiovizuelnih projekata CONTENTE.  Karpo Godina, jedan od najznačajnijih reditelja i autora eksperimentalnog filma iz Slovenije, će predstaviti nedavno restaurisane kopije tri njegova filma Pas, Igra, A.P. iz 1965. i 1966. godine i govoriti o značaju i značenju restauracije analognih eksperimentalnih filmova. 

 

Specijalni gost festivala biće Bruce Posner, kustos, predavač, arhivista sa fokusom na filmsku prezervaciju i restauraciju. Njegove kustoske projekte javnost često percipira kao provokativne, pronicljive i izuzetno značajne za istoriju filma. Ovaj kreativac u oblasti filma i fotografije iz Pensilvanije će beogradskoj publici predstaviti projekat “Unseen Cinema: Rani američki avangardni film, 1894-1941", seriju do sada neviđenih filmova koji postuliraju inovativan i često kontroverzan pogled na eksperimentalni film tokom poslednje decenije 19. i prve polovine 20. veka. Posner je u saradnji sa šezdeset filmskih arhiva organizovao i pripremio prezervaciju i restauraciju ovih retkih i veoma značajnih umetničkih filmova iz Amerike, od kojih mnogi nisu bili dostupni javnosti od kada su napravljeni pre jednog veka.

 

U okviru pratećih programa festivala ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2013 održaće se dve izložbe. Izložba pod nazivom „Antifilm i strukturalni film u Beogradu“ sastoji se od fotografija iz strukturalnih filmova Mihovila Pansinija, Tomislava Gotovca, Radoslava Vladića, Nikole Đurića, Ljubomira Šimunića, Miroslava Bate Petrovića, Bojana Jovanovića ... nastalih tokom šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka u Zagrebu i Beogradu. Na izložbi će biti izložena replika Filmskog letka Slobodana Šijana iz 1976. godine.

 

Izložba „The Torso” predstavlja zajednički rad umetničke grupe _goldmann.strohmann.subotic_ koju čine umetnici Erih Goldman, Majkl Strohman i Momir Subotić. U pitanju su interaktivne instalacije koje se sastoje od fotografija, intervjua i ambijentalnih zvukova, elemenata koji su snimljeni u isto vreme i nakon toga integrisani u specifične manuelno izrađene mašine. Ova grupa umetnika eksperimetiše sa različitim formatima i kreira neobične načine prezentacije pomoću aparata koje sami prave kombinacijom analognih i digitalnih medija, koristeći iskustva filma i fotografije. Materijal za izložbu snimili su u Beogradu 2012. godine, a izložba predstavlja slučajan konglomerat zvukova i slika i svojevrstan kontroverzni, poetični i intenzivni portret Beograda.

 

Na drugom Alternative Film-Video istraživačkom Forumuna temuFragmentacija” učestvovaće stručnjaci sa univerziteta i nezavisni kustosi iz Novog Meksika, Beograda, Milana, Zagreba,Pariza, Bolonje, Pensilvanije, Luisijane, Velike Britanije: Bryan Konefsky, Nevena Daković, Miriam De Rosa, Enrico Camporesi, James Snazell, Terri Francis, Kamila Kuc, Bruce Posner, Lucia Aspesi, Hangar Bicocca, Adeena Mey, Greg DeCuir.

 

Radionicu “16MM Loop Making Workshop”, vodiće Michelle Mellor producentkinja produkcijske kuće Basement Films i Festivala Experiments in Cinema iz Novog Meksika. Radionica je namenjena svima bez obzira na predhodno iskustvo i znanje.

 

Festival ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2013 otvara se u utorak 10. decembra u 19h izložbom „The Torso“ umetničke grupe _goldmann.strohmann.subotic_, nakon čega u 20h nastupa Izvanredni Bob sa projektom Expanded Cinema Performans „Peoplemetar“ koji je premijerno izveden na MUTEK festivalu u Meksiko Sitiju. U 20:45 počinje Prvi takmičarski program.

 

Top