ЕВРОПСКЕ ФИЛМСКЕ И ТВ КОПРОДУКЦИЈЕ – политика и пракса

Irena živi u vrlo trošnoj kući u predgrađu Rija sa mužem i četvoricom sinova. Kada se njenom sinu tinejdžeru, lokalnoj rukometnoj zvezdi, ukaže prilika da se ovim sportom profesionalno bavi u Nemačkoj

Četvrtak, 23. maj, 20.00, Mala sala

Predstavljanje knjige i razgovor sa Petrom Mitrićem*

EVROPSKE FILMSKE I TV KOPRODUKCIJE – politika i praksa

 

Autori: Julia Hemet Jamart, Petar Mitrić, Eva Novrup Redval

 

Ova knjiga nudi savremenu analizu filmske i televizijske koprodukcije u Evropi. Ona objedinjuje poglede profesionalaca iz oblasti politike, industrijskih praksi i stručnjaka za medijsku industriju koji prate strukturu složene prakse koja ima sve veći značaj u globalnom medijskom okruženju. Analiza najnovije statistike proizvodnje nalazi se u ovoj knjizi, uz intervjue sa producentima, i kritičku procenu javnih filmskih politika. Sadrži doprinose predstavnika glavnih javnih institucija - Eurimaža, Evropske audiovizuelne opservatorije i Evropske komisije - i privatnih produkcionih kompanija, uključujući Pan-evropsku Zentropa grupu. Politička pitanja su razjašnjena i kroz studije slučaja, uključujući i Oskarom nagrađivani igrani film Ida, dobitnika BAFTA nagrade Ja nisam veštica i danski televizijski serijal Zajaši oluju. Naučni članci obuhvataju zajednički razvoj, distribuciju i regionalne kinematografije, kao i nove političke izazove kao što je jedinstveno digitalno tržište. Kombinacija kvalitativnih i kvantitativnih pristupa, i suprotstavljanje industrije i naučnih stavova, pruža jedinstven pogled na evropsku koprodukciju danas.

 

Petar Mitrić je doktorirao na Univerzitetu u Kopenhagenu, Danska. Bio je rezident na Danskom filmskom institutu, Austrijskom filmskom institutu i Eurimažu, a radio je u nekoliko produkcijskih kuća u Beogradu i Beču.

Top