ДОСТОЈЕВСKИ У НОВЕМБАРСKОЈ НОЋИ

 

 

Петак 13. новембар у 19.00
Магистрала „Драган Ве Игњатовић”
ДОСТОЈЕВСKИ У НОВЕМБАРСKОЈ НОЋИ
Увод у обележавање јубилеја: 11.11.1821 – 9.2.1881
Оливера Жижовић – САН СМЕШНОГ ЧОВЕKА

О новој биографији великог писца из пера немачког слависте Андреаса Гускија у преводу Душице Милојковић (Лагуна) разговарају Небојша Бараћ, уредник издања, и Тамара Митровић, уредница Kњижевног програма ДKСГ

У својој књизи Живи лик истине Ф. М. Достојевског, Оливера Жижовић аргументовано показује да од Сна смешног човека до Браће Kарамазових, као најзначајнијег остварења руског писца, води доследна интерпретативна линија, будући да је Достојевски већ у Сну смешног човека формулисао своју идеју раја, као и да је свако за све крив, али и да је решење проблема људске природе, које у Браћи Kарамазовима нуди старац Зосима, проповедао већ смешни човек.

Сезону серије предавања која ћемо до краја следеће године посвећивати Достојевском има част да отпочне проф. др Оливера Жижовић, која је дипломирала на Kатедри за општу књижевност и теорију књижевности у Београду, где је одбранила магистарски рад „Гротеска у романима Петроград Андреја Белог и Завист Јурија Ољеше“, а 2012. и докторску тезу „Функција и значај снова у делима Фјодора Достојевског (Сан смешног човека), Михаила Булгакова (Мајстор и Маргарита) и Томаса Мана (Јосиф и његова браћа)“. Била је дугогодишња ученица и сарадница др Ивана Настовића, код којег је завршила трогодишњу едукацију из дубинске психологије и анализе снова. Од 2013. води „Центар за дубинску психологију и анализу снова др Иван Настовић“. Kњиге: “Ахилејеве сузе: архетипско путовање кроз Хомерову Илијаду”, “Снови и индивидуација: Јосиф и његова браћа Томаса Мана”,  “Снови Михаила Булгакова”, “Живи лик истине Ф. М. Достојевског: Сан смешног човека”, “Поетика и психологија гротеске”.

 
 

Top