ДОЛЕ ШКОЛАРИНЕ!

Борбени семинар: Живе књиге
Студентски протест 2006. године

Уторак, 9. новембар, 19.00, Студио 28

 

„Врло брзо ће се знати који друштвени слојеви уопште могу да рачунају на ту проходност, како се то каже, на основу школовања и знања, а који уопште не могу да рачунају с тим. [...] Први пут у животу сам имао на испиту… троје студената је плакало зато што им је то био последњи испит… ако тај испит не положе, немају услов, и онда прелазе на самофинансирање. Први пут се мени као наставнику који је тридесет година на факултету дешава да студенти плачу, знате. То говори о крајње драматичној ситуацији.“ Младен Козомара, о студентском протесту за смањење школарина 2006. године.

Од новембра, у Дому културе Студентски град почиње програм Борбеног семинара, који је посвећен учењу млађих генерација студената о историји студентских борби у 21. веку.

Семинар почиње програмом "живих књига": сваког другог уторка у месецу, од 19 часова, некадашњи студенти биће на располагању садашњим студентима који буду посетили овај догађај за различита питања о сопственом искуству у одређеном студентском протесту; о захтевима протеста, контексту протеста, стратегијама и методама борбе, атмосфером међу студентима у погледу солидарности, сарадње и инспирацијама за борбу.

Позивамо студенте да присуствују сесијама живих књига и да учествују у целокупном процесу истраживања овог семинара и у документарном филму о овој теми, који ће садржати и материјал са сесија живих књига.

На првој сесији живих књига, која ће се одржати 9. новембра у 19 часова, о учешћу у студентском протесту 2006. године који је вођен за смањење школарина, говориће Владимир Симовић.

Владимир Симовић је социолог, ради у Центру за политике еманципације као координатор програма за радна права. Током студија је био један од активних учесника студентског покрета који се борио против школарина и уопште комерцијализације образовања.

Разговоре модерира: Мина Милошевић, драматуршкиња и учесница студентских борби 2020. године.

Top