УМЕТНИЧКА РЕЗИДЕНЦИЈА ЦИМЕР У СТУДЕНТСКОМ ГРАДУ

DOKUMENTARCI O KLASIČNOM BIOSKOPU!

 

U okviru Ciklusa dokumentarnih filmova o klasičnom bioskopu pod nazivom IZVAN MRAKA bićeprikazano 10 dokumentarnih filmova u  Maloj sali Doma kulture Studentski grad od5. do 7. maja.

 

Klasičan bioskop kao kulturna navika, prostor, mesto kolektivnog sna, eskapistički vremeplov- zasigurno  nestaje. Kako će sudbina bioskopa uticati na dalji put savremenog filma, ostaje da se vidi. Možda kinematografska izražajna forma preraste u elitističku i hermetičnu umetnost kakva je danas opera, nekadašnja pučka, a kasnije građanska zabava? Jedno je sigurno-čaroliju grupnog emotivno-cerebralnog doživljaja u filmskom mraku polako zamenjuje Edisonovski čin individualnog gledanja filma pod punim svetlom i hladnim ekranom monitora. Ovaj ciklus dokumentarnih filmova je vrsta intimnog opraštanja sa bioskopom kroz  autorsku vizuru reditelja koji dele mišljenje sa potpisnikom ovih redova i njegov nestanak smatraju velikim gubitkom za civilizaciju koja odavno proživljava svoju dekadentnu fazu. Sa druge strane, to je omaž njegovim posetiocima, naivnim zaljubljenicima u treperavi paralelni svet, hodočasnicima zamračenih dvorana. Svaki od dokumentaraca koji ćete videti je autentično poetsko svedočanstvo o jednom svetu koji nestaje i njegovim protagonistima.

 

Ovim povodom gost Doma kulture Studentski grad biće Mihal Klembar, distributer filma “Kinosvet” i selektor Filmskog festivala u Košicama.

 

Program:

 

Ponedeljak 5. 5. u 20:00, Mala sala

MOJ SVET PUN SVETLOSTI

r: Andrej Aćin, Srbija, 2007, 51’

ul: Milena Predić, Nemanja Oliverić, Miona Petrović

Dugometražni dokumentarno-igrani film o domaštanoj stvarnosti. Početkom pedesetih godina prošlog veka Mile i Laza se upoznaju i rešavaju da naprave “bioskop”. Laza je neverovatan filmofil; u stanju je da prepešači 30 kilometara do najbližeg bioskopa u kojem se prikazuje neki novi film. Mile je zaluđenik za tehniku, koji sam konstruiše svoje mašine. On predlaže Lazi da mu konstruiše projektor kako bi mogli da prikazuju “filmove” koje je Laza dotad napravio...

 

BATUOV BIOSKOP, Poljska, 1998’ 58’

r: Andžej Fidik

U Evropi ,fenomen putujućeg bioskopa postojao je samo u prvim godinama kinematografije, kada je bioskop bio još samo vašarska atrakcija; uskoro, većina gradova i sela su imali svoje bioskope, zatim dolazi era video- klubova. U Indiji, još uvek postoji 2.000 pokretnih bioskopa, od kojih je jedan bioskop G. Batua, šareno vozilo sa starim sovjetskim projektorom , projekcionim platnom od bele tkanine, i nekoliko kilometara celuloidne filmske trake. Ekipa Andžeja Fidika  prati polazak Batuovog bioskopa iz Kalkute, kroz sela i naselja ribara, lovaca, sve do daleke pokrajine Orisa. Ovo je prebivalište primitivnih plemena, čiji način života nije promenjen već hiljadama godina.

 

Utorak 6.5. u 20:00, Mala sala

KINO SVET, Slovačka, 2013, 28’

r: Marek Janičik

U 2012. je bilo 132 bioskopa u Slovačkoj. 23 su imali drvena sedišta. Više od 50% je nestalo te godine. Bioskop Osveta u Ocovi u Slovačkoj je jedan od poslednjih. Radio je od 1949-2012. Ondrej Hronciak, protagonista ovog dokumentarca radio je u njemu od 1972...

Posle projekcije, razgovor sa distributerom filma i selektorom Filmskog festivala u Košicama, Mihalom Klembarom.

 

KINO ARHAIK: POSLEDNjA TURNEJA

r: Igor M. Toholj, Srbija, 2003, 41’,

Protagonisti ovog filma su ljudi iz nekog drugog vremena. Oni kreću na poslednju turneju svog starog, putujućeg bioskopa po mestima južnog Banata, gde prikazuju film Kros kontri Puriše Đorđevića. U međuvremenu sve se promenilo, a za njih dvojicu vreme je odavno stalo. S druge strane, lokalne bioskopdžije svedoče o propasti kinematografa i nestanku poslednje prave bioskopske publike...

 

Sreda 7.5. u 20:00, Mala sala

AMBASADORI FILMA

r: Ratko Orozović, Jugoslavija, 1979, 18’

Priča o putujućem bioskopu na tromeđi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Nagrađen na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu.

 

METRI ŽIVOTA

r: Momir Matović, Crna Gora, 1986, 13’

Sedamdesetogodišnji Ujkan Mekulović, samac i gluvonem od rođenja, svakodnevno pešači 6 km do gradskog bioskopa da bi gledao film iz stalno rezervisanog sedišta broj 1 u 5. redu.

 

POSLEDNjA BIOSKOPSKA PREDSTAVA

r: Momir Matović, Crna Gora,

Danas, u bioskopima je sve manje posetilaca. Bioskopi se gase. Nestaju. Polako, iz naših života odlazi jedan prostor... prostor iluzija i nekih novih dimenzija, SNA koji je otkrivao nepoznate vidike.

 

PIONIRI NIŠKOG FILMA

r: Dejan Dabić, Srbija, 2008, 19’

Film govori o dvojici pionira našeg filma: Đorđu Vasiljeviću, rodonačelniku posleratnog filmskog žurnala i Miroljubu Stošiću koji je snimao najstarijom filmskom kamerom u našoj zemlji (br.335 iz 1896) koja se čuva u Jugoslovenskoj kinoteci.

 

CENTRAL

r: Vuk Savić, Srbija, 2011, 7’

Central je ime poznatog bioskopa u Zemunu. Danas o je napušten i pretvoren u improvizovani tržni centar...

 

KINOOPERATER 2063

r: Nikola Polić, Srbija, 2013, 13’

Kino operater iz bioskopa u Kulturnom centru Beograda Dragan Veličković, govori o godinama koje je proveo sa filmom, priča o jednom poslu, jednoj ljubavi i jednom putu koji nestaje...

 

Top