„ЂУБРЕ, ГРАД И СМРТ"

Уторак, 17. мај
20.00, Велика сала

П Р Е М И Ј Е Р А / Дипломска представа студента режије Николе Бундала
Факултет драмских уметности  Београд у копродукцији са Домом културе „Студентски град“
ЂУБРЕ, ГРАД И СМРТ

Аутор: Рајнер Вернер Фасбиндер
Адаптација: Вида Давидовић
Режија: Никола Бундало

Драматуршкиња: Вида Давидовић
Сценографија: Јелена Иванчевић
Костим: Милош Јањић
Продуценткиња: Миљана Милојковић
Организаторка: Лана Гитарић
Сарадник за музику: Сара Ристић
Сценски покрет: Андреја Каргачин
Дизајн светла: Игор Љубић
Лектор :Ђорђе Марковић

Подела:
Рома Б.: Невена Кочовић
Франц Б.: Немања Бајић
Јеврејин: Александар Ђинђић
Мис Вајолет и Госпођа Милер: Марта Богосављевић
Милер и Милер 2: Драган Петровић
Мали Принц: Александар Меда Јовановић
Марија Антоанета: Сара Ристић*
*Солистa са Факултета музичких уметности у Београду, специјалистичке студије


Реч редитеља:
Комад „Ђубре, град и смрт“ аутора Рајнера Фасбиндера, отвара много проблема и питања који су данас актуелни у тој мјери као да је комад настао данас, 2022. године. Представа, коју ће публика имати прилике да види, прича причу о једној метрополи, о великом граду који из дана у дан мијења своје лице, који се руши и гради, који се мијења брзином коју становници не могу да прате, и који прождире и гута мале људе у њему, који, како стоји у комаду- „тражи своје жртве како би себи изгледао жив“. Ово је прича о граду као врховном божанству и његовим поданицима, људима робовима који се на све начине боре да преживе и опстану, као и о људима који прате своје амбиције и тај исти град желе да покоре и да се нађу на врху. Јунаци ове представе су људи са маргине и припадници разних мањина, националних,сексуалних, родних, класних, социјалних, религијских и сви они једни у другима буде оно најгоре. Сви у себи посједују мрак и зло које је ултимативно, и нема тог статуса који може да аболира зло. 

Самим тим поставља се и велико неријешиво питање, да ли систем обликује људе или људи обликују систем, и да ли у времену изопачених и изврнутих моралних вриједности - смо ми ти који томе свему дајемо легитимитет? Да ли ћу са својим колегама са којима правим ову представу допријети до некога или ћемо само дати потврду овом наказном систему, виђећемо на премијери 17. маја, као и на наредним играњима. До тада вас позивамо да нас запратите на инстаграму @djubre.grad.smrt и тиме будете део нашег позоришног процеса.

Биографија редитеља:
Никола Бундало, студент четврте године Позоришне и радио режије на Факулету драмских уметности, рођен је у Бања Луци 1999. године. Током одрастања у родном граду учествовао је у бројним манифестацијама и организацијама чије су активности на различите начине биле посвећене драмској уметности и младима. До сада је режирао иностране и домаће комаде који су изведени у Бањалачком студентском позоришту, Градском позоришту Јазавац, Народном позоришту, као и на Факултету драмских уметности и фестивалу Фистић. Као асистент редитеља био је укључен на пројектима: „Сан летње ноћи – пројекат Шекспир“ , pежија – Кокан Младеновић ; Народно позориште у Београду, „ Тихо тече Мисисипи“ аутора Владимира Табашевића, pежија – Ивица Буљан ; Београдско драмско позориште „Јаблан“;  Петар Кочић , pежија – Душко Мазалица; Дјечије позориште Републике Српске. Поред представа, режирао је и јавна читања која су  реализована у сарадњи са организацијом АССИТЕЈ,  Малим позориштем Душко Радовић, Француским институтом у Србији и Народним позориштем у Београду.


Улаз слободан.


Фотографије: Анђела Величковић

Top