ДЕПРЕСИЈА – КАКО ИЗАЋИ ИЗ ЗАЧАРАНОГ КРУГА?

Четвртак, 10. октобар, 19.00. Мала сала

ДЕПРЕСИЈА – КАКО ИЗАЋИ ИЗ ЗАЧАРАНОГ КРУГА?

Обележавамо Светски дан менталног здравља 10 .октобар

Учествују: др Милутин Костић (специјалиста психијатрије у Институту за ментално здравље и асистент на Медицинском факултету БУ на катедри психијатрије), Милан Дамјанац  (конструктивистички психотерапеут) и гост из ресорног Министарства

Према подацима Светске здравствене организације, више од 300 милиона људи пати од депресије. Прогнозе говоре да ће до 2030. године депресија бити најчешћи узрок морбидитета у свету, што указује на све већу потребу за унапређењем и очувањем менталног здравља. Подаци из Истраживања здравља становништва Србије говоре да 4.1% одраслог становништва показује симптоме депресије.  Статистички, свака пета жена и сваки десети мушкарац доживи бар једну депресивну епизоду током живота.

Са друге стане, стоје групе стручњака које тврде  да тај поремећј уопште не постоји  или да су бројке знатно увећане прешироким и недовољно јасним дијагностичким критеријумима.

Питања: Шта је депресија и како је препознати. Која је разлика између туге, психичке боли и депресије. Узроци дефинисања депресије као психичке болести. Друштвена условљеност депресије. Дијагностички критеријуми за утврђивање депресије. Да ли су антидепресиви решење за депресивни поремећај.

Top