XВИИИ БИЈЕНАЛЕ СТУДЕНТСКЕ ГРАФИКЕ СРБИЈЕ у ДКСГ

DEi Leči

DEI LEČI: radovi 1957 – 1965, promocija monografije, mape radova i projekcija filmova

 

U četvrtak 17. marta u 18 sati u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ biće održana promocija monografije DEI LEČI: radovi 1957-1965.

 

Na promociji će govoriti Bora Vitorac i Dragoljub Pavlov (Dei Leči), Luka Salapura, urednik internet časopisa Art magazin, Nenad Milošević, tv reditelj i Slavko Timotijević autor monografije i urednik izdanja mape fotografija.

 

Pre skoro više od pola veka, tačnije između 1957. i 1965. u Novom Sadu su po dvorištima, ulicama, trgovima, parkovima i rečnim obalama, dakle potpuno vaninstitucionalno, izvodili svoje akcije, hepeninge, performanse ili “egečenja” Dragoljub Pavlov i Bora Vitorac.

 

Njihove aktivnosti su otkrili, ozbiljno shvatili i pomogli da se one promovišu umetnici, Vujica Rešin Tucić, Slobodan Tišma, Zoran Pantelić i Živko Grozdanić a prvo predstavljanje bilo je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) 2007 godine. Američki časopis Art in America, u rubrici PORTFOLIO 2010. je objavio detaljan prikaz njihovih aktivnosti.

Temeljno ishodište njihovih akcija jesu jazz a zatim burleske nemog filma, pre svega Čaplina i Baster Kitona da bi se razvile u specifičnom autorskom smeru obojenim atmosferom pedesetih. Umetnik, Vujica Rešin Tucić označio je njihovo delovanje kao inicijalni performans a smatra se da su oni, svakako na sasvim drugačiji način, uz Vladana Radovanovića, prvi akteri koji nagoveštavaju razdoblje akcionizma, hepeninga i performansa.

 

Dei Leči, a DEI LEČI je naziv pod kojim je grupa funkcionisala u vreme izvođenja akcija. Ova šatrovačka kovanica sa značenjem IDE ČILE, bila je znak upozorenja u slučaju nailaska nekoga ko bi potencijalno ugrozio akciju. Takođe 2015. godine izdata je i mapa radova grupe Dei Leči u saradnji IP Beorama i Doma kulture „Studentski grad“.

 

Poseban kuriozitet večeri predstavlja promotivno prikazivanje filmova autora, Bore Vitorca i  Dragoljuba Pavlova, nastalih u isto vreme kada i fotografski radovi, kao i dokumentarnog filma o grupi Dei Leči autora Nenada Miloševića.

 

Projekat podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

 

 

 

Top