1. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ НЕМОГ ФИЛМА

15-17. новембра 2021, ДКСГ Нови Београд, Биоскоп Абазија, Палић, НКЦ Ниш

Назив фестивала је инспирисан истоименим филмом Рене Клера, из 1947, са радњом смештеном у епоху немог филма.
Епоха немог филма је створила аутентично изражајно средство са оригиналним системом значењских кодова заснованим на поступцима који припадају искључиво визуелном кинематографском језику и манипулацији дијегетичким простором и временом- монтажи.
Појавом звука, играни филм је преузео и неке облике изражајности из класичних драмских форми и тиме изгубио на својој чистоти и аутентичности у естетичком смислу, често дајући предност вербалним изражајним средствима.
ЋУТАЊЕ ЈЕ ЗЛАТО је фестивал савременог немог филма свих категорија, као и ретроспектива класичних дела неме епохе играног филма.  Састоји се од такмичарског програма новонасталих филмова, као и специјалних пројекција значајних филмова из историје немог филма са са импровизованом музиком неколико музичких састава као пратњом и пратећим предавањима.
 
Фестивал се реализује кроз неколико програмских целина:
А. Такмичарски програм савремених немих филмова који процењује трочлани жири делегиран од теоретичара и стваралаца из области кинематографије. Додељује се награда за најбољи филм, скулптура ЋУТАЊЕ ЈЕ ЗЛАТО
Б. Пројекција значајног дела из историје немог филма и пратећа предавања о филму.
В. Извођење импровизоване музике на неме филмове из такмичарске селекције. 
Г. Округли сто на тему рестаурације, дигитализације и развоја форме немог филма данас у светлу дигиталног доба
Д. Умрежавање са другим фестивалима немог филма у свету
 
Циљ фестивала је Ревалоризовање немог филма као оригиналног кинематографског израза и филмског језика заснованог на визуелним, знаковним и невербалним средствима изражавања. Истраживање перспектива немог филма у дигиталном добу, кроз представљање пројеката рестаурације и дигитализације.
Циљна група фестивала су студенти Универзитета уметности, становници Студентског града, филмофилска популација, професионалци у области кинематографије.
Учесници:
Игор М. Тохољ, Уметнички директор фестивала, уредник филмског програма ДКСГ, Петар Митрић, селектор програма, аутори импровизоване музике, гости- рестауратори филмских копија из епохе немог филма, теоретичари филма

Пропозиције 1. Фестивала немог филма ЋУТАЊЕ ЈЕ ЗЛАТО

1.    Фестивала немог филма ЋУТАЊЕ ЈЕ ЗЛАТО у свом такмичарском програму приказује домаће и међународне неме филмове који немају дијалог и музику а могу имати амбијеталне шумове или су потпуно без звука, свих категорија и врста. 
2.    Филмови могу садржати таблое са текстом или титлове, или партитиуру за извођење музике уживо.
3.    Пријављени филмови не могу бити старији од 3 године
4.    Трајање филмова који се могу пријавити је до 45 минута.
5.    Филмови из такмичарског програма се приказују са живом музичком пратњом.
6.    Филмове могу пријавити редитељи, продуценти, установе или остале правне особе с правима за заступање филмова. 
7.    Селекцију филмова за такмичарски програм бира селектор такмичарског програма у координацији са уметничким директором фестивала.
8.    Поред такмичарског програма фестивал представља И друге програмске целине из области теорије, историје и естетике филма И то ретроспективе, предавања, панел дискусије И презентације актуелне публицистике на тему немог филма.
9.    Фестивал немог филма ЋУТАЊЕ ЈЕ ЗЛАТО додељује награду за најбољи филм према оцени стручног жирија и награду публике. Награда се састоји од плакете и учешћа организатора фестивала у продукцији немог филма награђеног аутора у трајању до 5 минута до следећег издања фестивала.
10.    Организатор се обавезује да све пријављене филмове похрани у архиву Фестивала и користи их искључиво у документацијске, едукативне и културолошке сврхе. У случају да је организатор изгубио или оштетио копију, дужан је покрити трошак материјала и израде нове пројекцијске или архивске копије.
11.    Селектор има право да дисквалификује филм који је достављен на копији лошег техничког квалитета.
12.    Организатор позива у госте редитеље, продуценте и остале чланове креативне екипе филмова који су селектовани за такмичарски програм и обезбеђује им смештај током три ноћи трајања фестивала, али без могућности рефундације путних трошкова, с обзиром на ограничена буџетска средства.

Top