ЧИТАЊЕ НА ЈЕЗИЦИМА СВЕТА

3 - 31. март, Хол Библиотеке

ИЗЛОЖБА КЊИГА

Аутор изложбе: Соња Сајдл

 

Савремени начин живота, развој нових технологија и невероватна брзина ширења информација на различитим медијима променили су навике читања књига. Иако се све више говори о благодетима и значају стварања и неговања културе читања, осетан је пад читалачке публике када се ради о штампаним публикацијама.

Поред читања на матерњем, важно је учити и усавршавати стране језике и бити у стању да на њима читаш и књижевна и научна дела.

У нашој Библиотеци можете наћи књиге на енглеском, француском, немачком, руском, кинеском и другим језицима. Реч је о оригиналним  делима из књижевости, науке и уметности, као и преводима значајних наслова нашег стваралаштва на неки од светских језика.

Препоручујемо за читање:

Просвећени свет/ Стивен Пинкер – Београд: Лагуна, 2019.

У овој елегантној процени стања човечанства на почетку трећег миленијума, когнитивни психолог, интелектуалац и мислилац Стивен Пинкер позива нас да се одаљимо од застрашујућих наслова којима смо засути и црних пророчанстава „стручњака“, који играју на карту наших психолошки условљених предрасуда. Уместо тога он предлаже да једноставно пратимо податке. Пинкер показује да су живот, здравље, просперитет, сигурност, мир, знање и срећа у порасту, не само на Западу, већ у читавом свету. Тај напредак није резултат неке космичке силе. То је дар просветитељства, уверења да разум и наука могу да доведу до процвата човечанства. (преузето са корице)

Top