ЦИКЛУС ПСИХОСОМАТИКА: ЕМОЦИЈЕ

Уторак, 07. јул

Реприза:

ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА О ПСИХОСОМАТИЦИ

Епизода - ЕМОЦИЈЕ

Предавач: Милан Дамјанац

Човек је са процесом социјализације, још у давној прошлости, изгубио сигурност инстиктивног понашања у корист рефлексивног и сазнајног развоја, његово тело је све мање било поуздан извор инстинкта и нагона, а све више нечега што долази из душевно-духовне области живота. Психа је тако постала прави изазов за човеково тело и појаву специфично људских болести.

Психосоматске реакције и поремећаји представљају побуну тела као последицу деловања психичких утицаја и неуспеха система менталне заштите. Тако, тело постаје средство нагонског растерећења, што отвара пут психосоматским обољењима.

Краткотрајна негативна искуства и осећања не доводе до психосоматских поремећаја. Само дуготрајне и нездраве емоционалне реакције оптерећују психу и тело, чинећи организам подложним за болести.

Циклус Психосоматика, биће емитован у четири епизоде, суботом и недељом од 12 часова на Фејсбук и Инстаграм страни ДКСГ.

У првој епизоди одговорићемо на питањае зашто је важно пре приче о психосоматици препознати шта емоције јесу и на који начин да дефинишемо како се осећамо у ком тренутку, да бисмо истовремено разумели и како се осећамо и како да те емоције саопштимо другим људима.

Top