ЦИКЛУС ПСИХОСОМАТИКА - ПОТРЕБЕ

Четвртак, 23. јул

Због великог интересовања репризирамо

ЦИКЛУС ПСИХОСОМАТИКА

Епизода - ПОТРЕБЕ (део други)

Предавач: Милан Дамјанац

Човек је са процесом социјализације, још у давној прошлости, изгубио сигурност инстиктивног понашања у корист рефлексивног и сазнајног развоја, његово тело је све мање било поуздан извор инстинкта и нагона, а све више нечега што долази из душевно-духовне области живота. Психа је тако постала прави изазов за човеково тело и појаву специфично људских болести.

Психосоматске реакције и поремећаји представљају побуну тела као последицу деловања психичких утицаја и неуспеха система менталне заштите. Тако, тело постаје средство нагонског растерећења, што отвара пут психосоматским обољењима.

Краткотрајна негативна искуства и осећања не доводе до психосоматских поремећаја. Само дуготрајне и нездраве емоционалне реакције оптерећују психу и тело, чинећи организам подложним за болести.

Циклус Психосоматика, биће емитован у четири епизоде, суботом и недељом од 12 часова на Фејсбук и Инстаграм страни ДКСГ.

Како да испољимо своје потребе, како да поставимо своје границе са другим људима, да кроз наше тело не би говорили бес, туга и друге емоције?

Top