CARLOTTA GRISI-OD VIŽINADE DO VJEČNOSTI*

Субота, 11. фебруар, 20.00, Велика сала

Продукција: Уметнички Фестивал „Rovinj, Art & more” и „Opera b.b. ” из Загреба

CARLOTTA GRISI-OD VIŽINADE DO VJEČNOSTI*

Режија: Љиљана Гвозденовић

Текст: Аннамариа Серда

Музика: Даријан Ивезић

 

Играју:

Аннамариа Серда

Роналд Браус

Марио Чопор/Горан Маy Јанковић

 

О представи:

Драмска представа са музичким нумерама и плесним деоницама прати животни пут светске примабалерине Карлоте Гризи, која је рођена у малом, бајковитом Истарском градићу Вижинади, а захваљујући свом таленту, амбицији, дисциплини и односу са кореографом  Жилом Пероом, достиже врхунац балетске уметности, плешући по светским сценама (Париз, Лондон, Ст. Петерсбург). Мало позната чињеница је да је напознатији балет романтизма „Жизел” написан управо за њу. Теофил Готје, који је цео живот био опчињен Карлотом, пише либрето „Жизел” управо инспирисан њеним ликом и делом, а Адолф Адам музику.

У сржи драме је Карлотин компликован однос са Жилом Пероом, чувеним кореографом, који је био њен ментор, сарадник и љубавник. Наиме, посебно је интригантно то што је Жил Перо радио кореографију за „Жизел”, међутим његово матично позориште (у Паризу) га заобилази и потписују другог човека као кореографа чувене „Жизел”. Он, дакле, у тренутку Карлотиног највећег успеха, доживљава највећи пад. Ово је темељни сукоб на којем се базира наша представа која вас, у периоду од 50 мин, води кроз успоне и падове у односу и животу двоје легендарних уметника, попраћено плесним деоницама и сонговима, који се изводе уживо уз пратњу пијанисте.

Дакле, реч је о оригиналној причи, оригиналном мјузиклу, који је претпремијеру имао у самој Вижинади испред родне куће Карлоте Гризи, а премијеру 2. октобра. 2021. године у Ровињу у Казалишту Гандусио у склопу Уметничког Фестивала „Rovinj, Art & more” чији је уметнички директор, оперски певач и глумац који у овој представи тумачи лик Жила Пероа, госп. Роналд Браус. Режију потписује светски позната балерина и кореограф Љиљана Гвозденовић, а музику хрватски композитор и диригент Даријан Ивезић.

Представа је крајем 2021. године добила Награду Св. Еуфемија, Награду фестивала „Rovinj, Art & more” за „Промоцију и Ревитализацију Културне Баштине Истре”. Потом су следила извођења у Загребу (07.02.2021. у Загребачком Казалишту Лутака), те у Београду (у Битеф театру, 11.02.2021.).

Теме које се прожимају кроз представу јесу однос љубави и слободе, љубави и уметности, како сачувати самосталност и индивидуалност у односу на захтеве професије, публике и нама најблискијих особа?

Даље, на линковима испод можете прочитати неке критике и прилоге о нашој представи те видети и како је медијски испраћена:

https://istrain.hr/index.php/kultura-arhiva/26063-praizvedbom-predstave-carlotta-grisi-od-vizinade-do-vjecnosti-uspjesno-je-okoncano-i-trece-izdanje-festivala-rovinj-art-more 

https://www.modnialmanah.com/zagrebacka-izvedba-predstave-carlotta-grisi-od-vizinade-do-vjecnosti-odusevila-brojnu-publiku/ 

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/kulturno/story/3152/vest/4696847/mjuzikl-karlota-grizi-od-vizinade-do-vecnosti-premijera.html?fbclid=IwAR1jzUHMieWAO7-bVDQKWRh63GBjWPMTalgKYBGNf48J0ppoH552cMW-0OI

 

*Цена улазнице: 600 дин. (50% попуст за студенте и пензионере)

  

  

Top