ЦАРИГРАД: ОКО ХРИШЋАНСКЕ ВАСЕЉЕНЕ

Среда, 15. март

19.00, Магистрала „Драган Ве Игњатовић“

ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА ВЕРТИКАЛЕ ИСТОРИЈЕ: ИСТАНБУЛ

Упознаће слушаоце са оснивним географским и историјским подацима као и уметничким споменицима Истанбула (Константинопоља, Цариграда или Византиона), престонице три царства и града који у континуитету постоји више од двадесет осам векова.  По свом значају и утицају на европску културу ни један град на свету још није превазишао славу Истанбула, а многи аспекти његове јединствене културе се тек данас откривају. Упркос својој старини,  Истанбул представља значајну инспирацију за савремену уметност и популарну културу.

Др Чедомила Маринковић је историчар уметности, византолог и јудаиста. Докторирала је на Филозофском факултету у Београду. Постдокторску диплому је стекла на Универзитету Коч у Истанбулу. Написала је шест књига - две у издању Српске академије наука и уметности. Од 2020. др Маринковић  има звање научног сарадника у Етнографском институту Српске академије наука и уметности. За свој рад је освојила шест награда од којих је најпрестижнија награда „Невен” коју је др Маринковић добила за своју књигу „Јевреји у Београду 1521–1942“.

Након периода борбе против икона (7-9. век) у Византији, који је завршен победом православља средином 9. века, Цариград постаје престоница најмоћније хришћанске државе свог времена – Византије. У њему настају нека од најважнијих уметничких и градитељских дела византијске епохе која ће имати велики утицај на настанак уметности у читавом медитеранском басену. Овај полет ће бити прекинут првим падом Цариграда под крсташе 1204. године. Након обнове Царства 1261. године уследиће најпродуктивнија и најкраћа епоха византијске културе и уметности која ће се завршити падом Цариграда под Турке 1453. године.

 

Top