БРИТАНСКИ МУЗЕЈ У ЛОНДОНУ

Субота, 28. новембар

Субота, 28. новембар

БРИТАНСКИ МУЗЕЈ У ЛОНДОНУ

 

Оснивање највећег лондонског музеја 1753. године, везује се за име  Ханса Слоуна (Sir Hans Sloane), лекара и председника Краљевског друштва (након Њутна), који је завештао своје збирке држави са циљем да се због добробити човечанства очувају уметност и наука. Фонд који је бројао око 70 000 предмета подразумевао је уметничка дела, природњачки део и библиотеку. Како су се фондови библиотеке стално увећавали, убрзо је Британски музеј постао и велики музеј и истовремено велика библиотека.

Средином деветнаестог века, 1852. године  завршена је нова зграда музеја у стилу класицизма. Рађена је по пројекту Роберта Смиркеа (Robert Smirke). Здање је више пута мењано и дограђивано. Последња велика измена била је 2000. године када је измештањем дела бибилиотеке створен простор који је, према нацрту архитекте Лорда Фостера (Lord Foster), претворен у велики наткривени трг који окружује читаоницу. Овај трг је највећи у Европи а отворила га је краљица Елизабета II, 6. децембра 2000. године, због чега он носи њено име – The Queen Elizabeth II Great Court.

Иако су крајем прошлог века слике из музеја пренете у националне галерије, а природњачка збирка у Музеј природне историје, Британски музеј је задржао карактер националног музеја са укупно 94 галерије, великим археолошким збиркама, етнографским одељењем, збиркама цртежа и графика, кованог новца и медаља. Поред сталних поставки, музеј приређује и привремене поставке.

Предлог Ликовне редакције је виртуелна посета Британском музеју путем препорученог линка.

https://www.britishmuseum.org/collection

Top