„ЛОВАЦ НА ЈЕЛЕНЕ“ на Летњој позорници ДКСГ

Bozidar Mandic, osnivac komune Porodica bistrih potoka u DKSG, utorak 7. 6.

Božidar Mandić gost u DKSG

 

U utorak 7. juna u 20 časova u Klubu-knjižari Magistrala naš gost biće Božidar Mandić koji će sa Petrom Arbutinom i Mićom Vujičićem predstaviti svoj roman PERTLE.

 

Božidar Mandić, konceptualni umetnik, književnik, perfomer, osnivač komune Porodica bistrih potoka, dobitnik je ovogodišnje nagrade Tradicija avangarde „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov”, za ukupno životno delo, a posebno za retrospektivnu izložbu Natrag i roman Pertle.

 

Roman Pertle je priča o detinjstvu i mladosti braće Miroslava i Božidara Mandića. U autorefleksivnom tonu, sa sećanjima i delovima biografija novosadskih avangardnih umetnika, knjiga je svedočanstvo o avangardi, naličju političkog liberalizma s kraja 1960ih, deliktu mišljenja, procesima i zatvorskim kaznama. Pertle (Službeni glasnik, 2015) su i vodič kroz novosadsku modernu umetnost tih godina, a Tišma, Kopicl i Žilnik neki su od likova.

 

Rođen je u Novom Sadu 1952. Umetničko delovanje  počeo je kao protagonista novosadske konceptualne scene. Neizlagački koncepti grupa KOD i Januar–februar–mart doveli su ga do ideje o svakodnevnom ostvarivanju iskustava, koja je bila moguća samo u prirodi. Seli se 1977. u selo Brezovicu, podno Rudnika, gde je utemeljio prvu srpsku ekološko-umetničku komunu. Objavio je 15 knjiga i realizovao 12 samostalnih izložbi.

 

Top