★ МАЈ У ДКСГ ★

Boris Vijan

BORIS VIJAN – 95 godina od rođenja

 

U četvrtak 10. marta u 20 sati u Klubu Magistrala biće održan program povodom 95 godina od rođenja Borisa Vijana.

 

Život Borisa Vijana (10. 3.1920 – 23.6.1959) ubraja se u njegova najuspelija dela. Inženjer- trubač – prevodilac – pisac – scenarista – glumac - libretista – novinar – kompozitor - komentator. Na popisu njegovih ostvarenja mogao bi mu pozavideti svaki pisac. Za 39 godina života ostavio je romane, priče, pozorišne komade, hronike, poeziju, pesme… Koliko je života on zapravo proživeo?… Ostao je ideal za generacije adolescenata, oličavajući šarm, mladost, inventivnost, smelost. Živeo je svojih 39 godina u stanju neprestane budnosti. S projekcije filmske verzije svoje knjige Pljuvaću po vašim grobovima, koje se javno odrekao, nije se vratio. Nekoliko minuta posle početka filma izgovorio je: These guys are supposed to be American? My ass!, zatim se sručio u stolicu i umro od srčanog udara na putu do bolnice.

 

U programu BORIS VIJAN – 95 godina od rođenja učestvuju prevodilac Nikola Bertolino, profesor Pavle Sekeruš i džez trubač Ognjen Cogoljević. Uz razgovor o delu prikazujemo inserte iz filmova u kojima je Vijan glumio i slušamo zvuke trube uživo.

 

“Ja bih hteo da budem zaljubljen”, reče Kolen. “Ti bi hteo da budeš zaljubljen. On bi hteo idem (da bude zaljubljen). Mi, vi, bismo hteli, biste hteli. Oni bi takođe hteli da budu ludi od ljubavi…”

 Pena dana, Boris Vijan

 

 

 

Top