БОРБЕНИ СЕМИНАР: Живе књиге

Четвртак 10. март, 20.00 часова, Студио 28

Студентска борба против сексуалног узнемиравања: Јована Јанков и Дејана Стошић

Које су данас теме које највише покрећу студенте на борбу? Поред старих мука: укинутих испитних рокова, скупих ЕСПБ бодова и болоњске трке за буџет, данашњи студенти и студенткиње све већи акценат стављају на борбу против сексуалног насиља и на едукацију вршњака. Међутим, ту су и борбе да се сачувају старе студентске институције које су се у пандемији коронавируса нашле на удару – Студентска поликлиника и студентски домови.

О свом студентском доприносу у борби против сексуалног насиља, учешћу у институционалним студентским телима, као и о ванинституционалној борби против насиља, али и о борби за Студентску поликлинику, организовању протеста, говориће Јована Јанков и Дејана Стошић.

Јована Јанков је омладинска активисткиња и апсолвенткиња Менаџмента и продукције позоришта, радија и културе на Факултету драмских уметности. Живи у Панчеву и бави се координацијом и организацијом различитих пројеката у култури и пројеката за младе. Била је председница Студентског парламента Универзитета уметности у Београду и чланица Студентског парламента Факултета драмских уметности. Део је радне групе "ФДУ - Против насиља". Истиче важност активизма, волонтеризма и студентског организовања и залаже се за неформално образовање младих. Крајем 2020. покренула је омладински подкаст о култури и активизму у Панчеву - PančeVox.

Дејана Dexy Стошић има 23 година, долази из Врања, студира етнологију и антропологију и бави се едукацијом и активизмом од своје 14. године. Висока комисија Уједињених нација за људска права и Amnesty International именовали су је 2021. за једну од седам најинспиративнијих едукаторки о људским правима на свету. У периоду од 2018. до 2020. била је амбасадорка младих Србије у Европској мрежи жена против насиља. Док је била координаторка СОС Кутка за девојке он је освојио "With and For Girls" награду за најбољи програм за девојке.

Разговоре модерира: Мина Милошевић, драматуршкиња и учесница студентских борби 2020. године.

Top