БОРБЕНИ СЕМИНАР: Живе књиге

Четвртак, 24. фебруар, 20.00, Студио 28

„Остало ми је некако урезано то вече, нисам посебно била упућена, дошла сам са школом у Београд, нашла сам се тамо на пленуму, и одмах добила утисак да је то нешто добро и нешто исправно, осећао се ентузијазам људи и деловало је сасвим природно да људи сами одлучују на месту где проводе велики део свог живота, чинило се као да су људи у том тренутку живели неки нов живот, слободан живот, и имали су осећај да је другачији свет могућ. Није то на крају никада до блокаде и испуњења неких захтева, људи на крају увек желе и осећају у тим тренуцима заметак неке веће промене. Нема ничег лепшег од побуне – тај моменат када људи схвате да су способни да активно мењају свет, да су већи од својих свакодневних живота, кад су спремни да граде нешто ново.“

Ивана Ковачевић, студенткиња Филозофског факултета о Блокади Филозофског 2014.

На буџету си, а ниси“ – Блокада Филозофског 2014.

Овог фебруара на Борбеном семинару бавићемо се двомесечном блокадом Филозофског факултета 2014. године, на којој су се студенти борили против измене Закона о образовању којим је смањен број испитних рокова, укинута апсолвентска година, повећани текући трошкови и наплата преноса ESPB бодова. Током ова два месеца, студенти различитих политичких ставова заједно су учествовали у побуни и самостално организовали алтернативну наставу на факултету – Блокадни фестивал.

На осмој сесији живих књига, која ће се одржати у четвртак 24. фебруара у 20.00 о својој перспективи Блокаде 2014, али и о другим студентским борбама у којима су учествовале, говориће Душанка Милосављевић и Милена Станић.

Душанка Милосављевић је докторанткиња на Филозофском факултету у Београду и  извршна уредница српског издања часописа Le Monde diplomaque. Током основних студија учествовала је у активностима Самоорганизованог  студентског покрета, а друштвени ангажман наставила је у оквиру покрета „7 захтева“ и касније, „Здружене акције Кров над главом“.

Милена Станић је дипломирала филозофију на Филозофском факултету у Београду, који је имала прилику да блокира чак два пута – 2011. и 2014, као чланица Самоорганизованог студентског покрета. Осим студентских борби учествовала је и у еколошким, пре свега у борби против МХЕ у оквиру покрета Право на воду. Тренутно је на мастер студијама из филозофије и активна је чланица Солидарне кухиње – самоорганизованог колектива који се бави припремом и дистрибуцијом хране за оне којима је потребна, као и организације КлаСол (Класна солидарност) у оквиру које учествује у писању Друштвеног прегледа.

Разговоре модерира: Мина Милошевић, драматуршкиња и учесница студентских борби 2020. године.

Top