БОРБЕНИ СЕМИНАР: Живе књиге

Четвртак, 10. фебруар, 20.00, Студио 28

„Остало ми је некако урезано то вече, нисам посебно била упућена, дошла сам са школом у Београд, нашла сам се тамо на пленуму, и одмах добила утисак да је то нешто добро и нешто исправно, осећао се ентузијазам људи и деловало је сасвим природно да људи сами одлучују на месту где проводе велики део свог живота, чинило се као да су људи у том тренутку живели неки нов живот, слободан живот, и имали су осећај да је другачији свет могућ. Није то на крају никада до блокаде и испуњења неких захтева, људи на крају увек желе и осећају у тим тренуцима заметак неке веће промене. Нема ничег лепшег од побуне – тај моменат када људи схвате да су способни да активно мењају свет, да су већи од својих свакодневних живота, кад су спремни да граде нешто ново.“

Ивана Ковачевић, студенткиња Филозофског факултета о Блокади Филозофског 2014.

На буџету си, а ниси“ – Блокада Филозофског 2014.

Овог фебруара на Борбеном семинару бавићемо се двомесечном блокадом Филозофског факултета 2014. године, на којој су се студенти борили против измене Закона о образовању којим је смањен број испитних рокова, укинута апсолвентска година, повећани текући трошкови и наплата преноса ESPB бодова. Током ова два месеца, студенти различитих политичких ставова заједно су учествовали у побуни и самостално организовали алтернативну наставу на факултету – Блокадни фестивал.

На седмој сесији, која ће се одржати у четвртак 10. фебруара у 20.00, о свом учешћу у организацији Блокаде 2014. говориће Исидора Аћимов.

Исидора Аћимов је апсолвенткиња социологије на Филозофском факултету у Београду. За време студија учествовала је у студентским борбама, као и различитим левим иницијативама и покретима. Бавила се анализом урушавања радничких права под утицајем измена закона о раду, као и прекарним положајем сезонских радника/радница у пољопривреди. Њена тренутна интересовања укључују дестигматизацију менталног здравља, сексуалног образовања и дигитални агитпроп (TikTok: @curiosityfueled).

Разговоре модерира: Мина Милошевић, драматуршкиња и учесница студентских борби 2020. године.

Top