БОРБЕНИ СЕМИНАР: Живе књиге

Понедељак, 31. јануар, 19.00, Студио 28

„Поред свега осталога што је већ речено о директној демокрацији као форми одлучивања, ваља дакле додати и ово: на одређеној разини директна демокрација је изравна посљедица неиспуњених обећања представничке демокрације. Гдје представничка демокрација не испуњава своја обећања, директно демократско одлучивање постаје чуваром и подсјетником њезина фундаменталног смисла – баук који не престаје кружити.“

Блокадна кухарица, или како је изгледала блокада Филозофског факултета у Загребу, Центар за анархистичке студије, 2009, Загреб

Блокада Филозофског 2011.

Борбени семинар овог јануара цео је у знаку Блокаде Филозофског 2011. године која је настала инспирисана Блокадом Филозофског факултета у Загребу 2009. године, реакцијом на болоњске реформе, али и као последица претходних година студентских борби на Филозофском факултету у Београду. На Блокади 2011. студенти су се борили за смањење школарине, за признавање апсолвентског стажа и за увођење буџетске границе на 48 ЕСПБ али су и, стварањем новог директно-демократског студентског тела – пленума, критиковали рад тада уведеног Студентског парламента.

На шестој сесији живих књига, која ће се одржати у уторак 31. јануара у 19.00, о учешћу у Блокади Филозофског 2011, али и у другим студентским протестима од 2005. до 2011, из перспективе активисткиње, али и некадашње студенткиње продеканке, говориће Јелена Вељић.

Јелена Вељић је студирала етнологију и антропологију на Филозофском факултету у Београду, а током студија учествовала је у организацији студентских протеста, углавном у периоду од 2008. до 2011. године. Активисткиња је и у многим другим антифашистичким, антикапиталистичким, феминистичким и левим иницијативама, и једна од оснивачица и чланица колектива Друштвеног центра Октобар.


Разговоре модерира: Мина Милошевић, драматуршкиња и учесница студентских борби 2020. године.

 

Top