БОРБЕНИ СЕМИНАР: Живе књиге

Понедељак, 17. јануар, 19.00, Студио 28

„Поред свега осталога што је већ речено о директној демокрацији као форми одлучивања, ваља дакле додати и ово: на одређеној разини директна демокрација је изравна посљедица неиспуњених обећања представничке демокрације. Гдје представничка демокрација не испуњава своја обећања, директно демократско одлучивање постаје чуваром и подсјетником њезина фундаменталног смисла – баук који не престаје кружити.“

Блокадна кухарица, или како је изгледала блокада Филозофског факултета у Загребу, Центар за анархистичке студије, 2009, Загреб

Блокада Филозофског 2011.

Борбени семинар овог јануара цео је у знаку Блокаде Филозофског 2011. године која је настала инспирисана Блокадом Филозофског факултета у Загребу 2009. године, реакцијом на болоњске реформе, али и као последица претходних година студентских борби на Филозофском факултету у Београду. На Блокади 2011. студенти су се борили за смањење школарине, за признавање апсолвентског стажа и за увођење буџетске границе на 48 ЕСПБ али су и, стварањем новог директно-демократског студентског тела – пленума, критиковали рад тада уведеног Студентског парламента.

На петој сесији, која ће се одржати 17. јануара у 19.00, о учешћу у Блокади 2011. и догађајима који су претходили овој блокади – о Блокади Филозофског 2006. и о студентској акцији Одбрани Филозофски – о сукобу студената Филозофског са тадашњим члановима тек основаног студентског парламента, говориће Вук Вуковић.

Вук Вуковић је социолог, историјски материјалиста и извршни уредник српског издања Le Monde diplomatique. Живи и ради у Београду. Пише на историјске и актуелне теме за неколико домаћих листова и портала.


Разговоре модерира: Мина Милошевић, драматуршкиња и учесница студентских борби 2020. године.

Top