Август у ДКСГ: СФРЈ ПРОДУКЦИЈА 80-ТИХ: Српски филм, 1. део

Avgust u DKSG: SFRJ PRODUKCIJA 80-TIH: Srpski film, 1. deo

AVGUST u DKSG

Amfiteatar, 20.00

SFRJ PRODUKCIJA 80-TIH

Srpski film, 1. deo

 

Ulaz slobodan. U slučaju kiše filmovi će biti prikazani u Maloj sali DKSG.

 

Presek produkcije unutar kinematografije bivše države, od početka dekade sve do vidlјivih naznaka njenog raspada, predstavlјa filmove reditelјa iz Srbije koji su tokom 80-tih stvarali fimove različitih žanrova sa zapaženom recepcijom od strane tadašnje bioskopske publike.

 

Ponedelјak, 20. avgust

RAD NA ODREĐENO VREME

R: Milan Jelić

Ul: Ljubiša Samardžić, Milena Dravić, SFRJ, 85'

 

Priča o životnim problemima nastavnika koji „privremeno”, to jest, deset godina, stanuje kod udate sestre, u pretrpanom jednosobnom stanu u kome, takođe „privremeno”, živi i sestra njegovog zeta. Ima diplomu, ali nema stalan posao. Nastavnik je na određeno vreme u školi koju pohađa dečak koji živi sam sa majkom.

 

Utorak, 21. avgust

HAJDUK

R: Aleksandar Petković

Ul: Svetozar Cvetković, Branislav Lečić, SFRJ, 85'

 

Posle Prvog svetskog rata, dvojica drugova, demobilisanih oficira, nosilaca najviših odlikovanja za hrabrost, vraćaju se mirnodopskom životu. Prvi postaje komandant žandarmerije, a drugi nalazi razoreno ognjište koje pokušava da oživi.

 

Sreda, 22. avgust

BERLIN KAPUT

R: Milivoje Mića Milošević

Ul: Svetozar Cvetković, Milan Gutović, SFRJ, 83'

 

Za trojicu mladih partizana, Mitra, Kostu i Marka, dani pobede i obnove će predstavlјati romantično i dramatično vreme puno iskušenja, snova i čežnji. Mitar će, omamlјen devojačkom lepotom, nestati u talasima reke. Na dan 2. maja 1945. godine Berlin je pao.

 

Četvrtak, 23. avgust

DOROTEJ

R: Zdravko Velimirović

Ul: Gojko Šantić, Gorica Popović, SFRJ, 87'

 

Feudalna Srbija 1308. godine. Monah Dorotej, travar, dođe u manastir da bi lečio starog igumana. Monah Nikanor priprema preuzimanje položaja u manastiru, pa se njegovo nepoverenje prema Doroteju pretvara u otvoren sukob kad iguman ozdravi. U narodu se proširi glas da je Dorotej čudotvorac.

 

Petak, 24. avgust

LOV U MUTNOM

R: Vladimir (Vlasta) Radovanović

Ul: Dragan Nikolić, Velimir (Bata) Živojinović, SFRJ, 95'

 

Beogradsko naselјe, divlјe podignuto na obali Dunava, treba da se ruši, što izaziva zabrinutost vlasnika. Stole Haringa nudi Paji Glavonji društveni stan koji je već tri godine prazan i on se sa ženom, decom i ocem uselјava. Vreme prolazi i jednog dana se pojavi vlasnik stana.

 

Subota, 25. avgust

KRALjEVSKI VOZ

R: Aleksandar Đorđević

Ul: Ljubiša Samardžić, Zvonimir Lepetić, SFRJ, 83'

 

Avgusta 1941. godine, mašinovođa sa torbom u kojoj su dokumenta Vrhovnog štaba kreće vozom za Kralјevo, a Nemci i policija preduzimaju sve da bi ga uhvatili. U vagonu u kojem se kriju, mašinovođa otkriva odbeglu Jevrejku...

 

Nedelјa, 26. avgust

LAF U SRCU

R: Milivoje (Mića Milošević)

Ul: Nikola Simić, Milena Dravić, SFRJ, 91'

 

U bolnici, na vežbi, Vladimir, student medicine, dolazi u sukob sa profesorom, potom gubi ilegalni krevet u studentskom domu i razočarava devojku koja ga voli. Vladimir se zaposli u porodici Save Mitrovića kao kućna pomoćnica. Sa kutlačom, usisivačem i knjigom treba izdržati do zadnjeg ispita.

 

Ponedelјak, 27. avgust

MOJ TATA NA ODREĐENO VREME

R: Milan Jelić

Ul: Ljubiša Samardžić, Milena Dravić, SFRJ, 90'

 

Nastavak filma “Rad na određeno vreme”.Samohrana majka Svetlana, njen dvanaestogodišnji sin i večito privremeno zaposleni Siniša zapadaju i dalјe u razne neprilike. Siniša se najzad odluči da zaprosi Svetlanu, ali se upravo tada vraća njen bivši muž.

 

Utorak, 28. avgust

JOŠ OVAJ PUT

R: Dragan Kresoja

Ul: Velimir (Bata) Živojinović, Aleksandar Berček, SFRJ, 87'

 

Priča o dvojici osuđenika, mladom Maksu koji trguje drogom i Džeku, višestrukom povratniku sa robije koji boluje od neizlečive bolesti. Maks se pre hapšenja venča sa devojkom iz provincije, koja posle rođenja deteta, saznavši čime se njen muž bavi, zatraži razvod braka. Džek je uslovno pušten iz zatvora, a Maks koristi vikend.

 

Sreda, 29. avgust

KAKO SAM SISTEMATSKI UNIŠTEN OD IDIOTA

R: Slobodan Šijan

Ul: Danilo Stojković, Jelisaveta Sablјić, SFRJ, 87'

 

Pogibija kubanskog gerilca Če Gevare snažno je potresla i zaokupila Babija Papušku, beskućnika sa socijalne i kulturne margine, ali još uvek zakletog, ortodoksnog idealistu koji veruje u progres i stvaranje bolјeg sveta. Tako Babi postaje Čeov "dvojnik", sledbenik, ali ne sa oružjem u ruci, već kao pobornik tada omilјene legende. Nјegova sudbina se prepliće sa događajima koji prethode burnoj 1968. 

 

Četvrtak, 30. avgust

BALKAN EKSPRES

R: Branko Baletić

Ul: Dragan Nikolić, Bora Todorović, SFRJ, 88'

 

Poslednji dani mira u Srbiji, pred aprilski slom 1941. godine. Grupa sitnih lopova luta prerušena u muzički sastav "Balkan ekspres".

 

Petak, 31. avgust

MAHOVINA NA ASFALTU

R: Jovan Rančić

Ul: Dragomir Felba, Dušan Janićijević, SFRJ, 85'

 

Dečak-pesnik, učenik-pešak, živi u naizgled romantičnoj sredini planinskog sela. Drugovi su mu mali pas, beli zec, sneg i krošnje drveća, točak vodenice.

Top