Антиколонијализам и Африка

ЛУМУМБА НА ФИЛМУ

Уторак, 5. април, 20.00, Студио 28

Филмска редакција и Академски кино клуб ДКСГ, у сарадњи са Музејем афричке уметности и Самообразовним универзитетом „Светозар Марковић“, представљају семинар Антиколонијализам и Африка, који чине филмови, дискусије и предавања на тему отпора колонијализму у Африци током 20. века.

 

Патрис Лумумба (1925-1961) био је оснивач Конгоанског националног покрета, а 1960. године постао је први премијер независног Конга. После војног удара 1960. године Лумумба је противуставно смењен и 1. децембра стављен у кућни притвор у Леоподвилу. Мучки је убијен 17. јануара 1961. године.

После убиства Патриса Лумумбе, у Београду су у знак протеста одржане велике демонстрације  у којима је учествовало око 150.000 људи. Заузета је и опљачкана Белгијска амбасада (јер се сматрало да су Белгијанци, као бивши колонисти, умешани у убиство Лумумбе). Један од студентских домова у Београду носи име по њему, као и улице у Нишу, Суботици, Смедереву и Зајечару.

Малколм Икс је за њега рекао да је “највећи црни човек који је икада ходао афричким континентом”. Раул Пек, познати режисер са Хаитија, снимио је два филма посвећена овом великом борцу за слободу: документарни филм „Лумумба, смрт пророка“ (1992) и играни филм „Лумумба“ (2000). У оквиру овог дешавања разговараћемо о деловима из ових филмова и значају Лумумбе као револуционара и борца за независност.

Top