Јавна набавка 4/2015

AKI KAURISMAKI: APOTEOZA MINIMALIZMA

 

Jedna od do sada najsveobuhvatnijih retrospektiva Akija Kaurismakija tokom koje će biti prikazano 17 igranih filmova ovog jedinstvenog autora nastalih u prethodne tri decenije, biće predstavljena u Domu kulture Studentski grad od februara do aprila 2015. Retrospektiva počinje filmom “Zločin i kazna” u utorak 3. februara u 20 sati u Maloj sali DKSG, a uvodnu reč daće Ivan Velisavljević. Tokom februara biće prikazani i “Kalamari Union”, “Senke u raju”, “Hamlet ulazi u posao”, “Arijel” i “Lenjingradski kauboji osvajaju Ameriku”. Ulaz na sve projekcije u okviru ovog ciklusa biće slobodan.

 

Filmove Akija Kaurismakija odlikuje specifičan vizuelni stil, koji podseća na francuske filmove snimljene šezdesetih godina prošlog veka, a veoma veliki uticaj na estetiku ovog reditelja imali su Rober Breson i Žan Pjer Melvil. Radnja u filmovima Kaurismakija obično je vrlo jednostavna, a karakteriše je atmosferična gluma u neobičnom ambijentu. Gotovo svi filmovi dešavaju se u glavnom gradu Finske. Minimalistička naracija, lakonski, svedeni dijalozi i specifičan humor, takođe je karakteristika filmova koji nose potpis Akija Kaurismekija. Poznat je i kao veliki protivnik digitalne kinematografije.

 

Satnica:

Uvodna reč: Ivan Velisavljević, teoretičar filma

 

Utorak 3.2. u 20:00, Mala sala

ZLOČIN I KAZNA

r: Aki Kaurismaki

ul: Marku Toika, Aino Sepo

Finska 1983, 93’

 

Postmoderna adaptacija ruskog klasika, Zločina i kazne Fjodora Mihajloviča Dostojevskog smeštena je u moderni Helsinki. Mladi student primoran je da živi suočen sa uznemirujućim posledicama koje su proizvod njegovih nepromišljenih postupaka.

 

Četvrtak 5.2. u 20:00, Mala sala

KALAMARI UNION

r: Aki Kaurismaki

ul: Timo Franko, Kari Heiskanen

Finska 1985, 80’

 

Sedamnaest očajnika beži iz Helsinkija, u nadi da će pronaći spokoj. Lutajući kroz mračna bespuća, upoznaju zaverenike koji im predlažu da se udruže i izvrše zadatak nakon čega će svi imati dobit. Planovi kreću naopako, a svaki od putnika postepeno odustaje na putu zbog prepreka kao što su brak, rad i smrt.

 

Utorak 10.2. u 20:00, Mala sala

SENKE U RAJU

r: Aki Kaurismaki

Ul: Mati Pelonpa, Kari Outinen

Finska, 1986, 76’

 

Ljubavna priča, čiji su protagonisti sakupljač smeća i blagajnica, uvodni je deo u takozvanoj „Proleterskoj ili gubitničkoj trilogiji“.

 

Petak 13.2. u 20:00, Mala sala

HAMLET ULAZI U POSAO

r: Aki Kaurismaki

Ul: Pirka Petelius, Esko Salminen

Finska, 1987, 86’

 

Postmoderna varijacija na temu najčuvenije drame svetske književnosti: Hamlet je razmaženi bogati zavodnik koji nakon smrti oca nasleđuje mesto u upravnom odboru kompanije koja se odlučuje da pređe na tržište gumenih patkica. Istovremeno, Hamletu se ukazuje očev duh i otkriva mu pozadinu sopstvene smrti.

 

Utorak 24.2. u 20:00, Mala sala

ARIJEL

ul: Turo Pajala, Suzana Havisto

Finska 1988, 73’

 

Nakon zatvaranja rudnika u kojem je radio i samoubistva oca, mladić odlučuje da potraži sreću u velikom gradu. Nalazi čudne poslove, ali ima poteškoća da ih zadrži. Nedugo zatim završava u zatvoru, gde sa svojim cimerom u ćeliji planira bekstvo i nov početak u stranoj zemlji, ali stvari ne idu kao što je planirao.

 

Petak 27.2. u 20:00, Mala sala

LENjINGRADSKI KAUBOJI OSVAJAJU AMERIKU

r: Aki Kaurismaki

ul: Mati Pelonpa, Kari Vaanen

Finska, 1989, 78’

 

Film o osmočlanoj grupi finskih pevača koji sa svojim menadžerom odlučuju da odu u Ameriku i tamo započnu muzičku karijeru. Očekujući slavu i bogatstvo u obećanoj zemlji, odmah po dolasku kupuju stari kadilak i kreću na turneju po američkim gradićima.

 

Top