АКАДЕМСКИ КИНО КЛУБ 1958-1966.

Промоција књиге Предрага Чонкића (1933-2021)

Понедељак, 4. април, 18.00, Студио 28

Академски кино клуб (АКК) један од ретких кино-клубова из доба СФР Југославије који и данас успешно ради и делује, много годинa након што је основан, 4. априла 1958. године. Реч је о једном од најважнијих кино-клубова у региону, који је под тим именом, али и као Академски филмски центар, у саставу Дома културе Студентски град (ДКСГ) од 1976. године. Драгоцено наслеђе АКК је великим делом стварано у првим годинама кино-клуба, када су у њему стварали аутори попут Томислава Готовца, Живојина Павловића, Кокана Ракоњца, Александра Петковића, Драгослава Лазића, Саве Трифковића, Милана Јелића, Милорада Јакшића Фанђе...

Упркос обиљу грађе која се од 1982. чува у тзв. Архиву алтернативног филма, о раној историји клуба није објављена ниједна публикација или књига. Предраг Чонкић, први председник и један од оснивача АКК, написао је 2005. књигу о активностима клуба од његовог оснивања па до краја 1966. године, али рукопис је објављен тек ове године. Нажалост – постхумно.

Чонкићева књига говори о оснивању АКК, начинима организовања и финансирања, првим активностима, кино-течајевима, снимањима, свечаним премијерама и приказивањима филмова, филмским вечерима, учешћу на фестивалима, самоградњи разних уређаја... Књига Предрага Чонкића је драгоцено и вредно сведочанство о раним данима филмског аматеризма у социјалистичкој Југославији.

На промоцији ће говорити уредници издања Никола Ђурић и Иван Велисављевић, а биће приказан кратки филм ЗИД (1960, р. Кокан Ракоњац), на ком је Предраг Чонкић радио као организатор снимања и глумац.

Top