AIMING AT ME? –– ИЗМЕЂУ ИМАГИНАРНЕ СЛИКЕ И РЕФЛЕКТОВАНЕ МИСЛИ, Докторски уметнички пројекат Марка Убовића

Галерија, од 6. до 23. 12. 2023.
Отварање у среду 6. 12. у 19.00

AIMING AT ME? –– ИЗМЕЂУ ИМАГИНАРНЕ СЛИКЕ И РЕФЛЕКТОВАНЕ МИСЛИ
Докторски уметнички пројекат Марка Убовића

Изложба (јавна презентација докторског уметничког пројекта) Марка Убовића се састоји од симултаних видео-пројекција, фотографија и концептуалног цртежа. У фокусу изложених радова је промишљање тема одраза, пројекције, (ауто-) рефлексивности, (апаратског) погледа, субјективности и интерсубјективности, граница аутономије сопства у друштву, геста као поруке.

Видео-триптих, који чини централни део пројекта Aiming at me?  бави се уметничким истраживањем оптичких законитости правилне рефлексије. Ти геометријско-физички принципи су подвргнути креативном екперименту са обичним стакленим огледалом са чије позадине је, гребањем и гуљењем, местимично уклоњен рефлектујући слој  сребра, чиме првобитни објекат престаје да буде само катоптричко средтсво за стварање одраза (у геомертијској оптици се уместо одраза употребљава термин имагинарна слика или имагинарни лик). Обично огледало бива дакле трансформисано у озлеђено огледало са процепима, рупама у рефлексији. Оно сада истовремено рефлектује, трансмитује и рефрактује светло.  Ово озлеђено огледало, синхроним деловањем оптичких феномена правилног одбијања и пропуштања светла, омогућава настајање живе, преклопљене, двослојне слике у којој се призор испред огледала преклапа са упризорењем иза огледала.

Марко Убовић студирао је видео, ликовну уметност, нове медије и фотографију у Базелу, Швајцарска (Institut Kunst), Новом Саду (Академија уметности Нови Сад) и Београду (Нова академија уметности). Од 2021. запослен је на Академији  уметности у Новом Саду као стручни сарадник за ужу област Нови ликовни медији. Од 2007. године редовно излаже а до сад су његови радови били изложени/приказани у тринаест земаља широм света. Добитник је неколико награда из области визуелних уметности, а о његовом експерименталном филму Valley of the Shadow of Death (2017) објављен је и чланак у најстаријем америчком часопису за авангардне и експерименталне облике покретне слике Милленниум Филм Јоурнал (Millennium Film Journal (The Oldest Journal of Avant-Garde and Media Art on Planet Earth, no. 68.)

Изложба се реализује у сарадњи ликовне редакције ДКСГ и АФЦ ДКСГ у оквиру Фестивала Алтернативе филм/видео.
 

Top