40 ГОДИНА АЛТЕРНАТИВЕ ФИЛМ/ВИДЕО ФЕСТИВАЛА

Среда, 9. новембар, 20.00, Мала салa

Четири деценије је прошло од првог издања Алтернативе Филм Фестивала, данас најстаријег фестивала у региону, и једног од најстаријих у Европи, посвећеног филмском експерименту.

Назив који данас има – Алтернативе Филм/Видео фестивал – добио је средином 1980-их, када је у масовну употребу ушла видео технологија. До 1990. фестивал је окупљао ауторе са југословенског простора, како самосталне тако и ауторе који су реализовали своја дела у кино-клубовима, филмске критичаре, теоретичаре и љубитеље филма. Током 1990-их није било услова за његово одржавање, да би 2003. фестивал наставио живот у новом руху, као фестивал међународног типа с акцентом на продукцију у региону.

Концепција фестивала од самог почетка је била да се не додељују награде, већ да постоји Листа значајних остварења фестивала с максимално десет филмова, које је одабирао стручни жири. Жири првог издања у саставу Влада Петрић (професор на Харварду, теоретичар), Сава Трифковић (редитељ), Божидар Зечевић (теоретичар) и Јоца Јовановић (редитељ) је 1982. године на Листу значајних остварења уврстио десет филмова, које можете погледати као увод у овогодишње издање фестивала, планирано од 7. до 11. децембра 2022. године.

 

Програм:

ЛЕВИТАЦИЈЕ, Драган Пешић

ВЕЛИ МИСТО, Бранко Карабатић

СТРАДАЊЕ ЈОВАНКЕ ОРЛЕАНКЕ, Мирослав Бата Петровић

ГЕРДИ, ЗЛОЧЕСТА ВЈЕШТИЦА, Љубомир Шимунић

КРАС 88, групни пројекат, Франци Слак, Хана Преус, Радован Чок, Бојан Кастелић и Андреј Морович

AURA IN AUROVISION, Слободан Валентинчић

ИЗГНАНСТВО, Иван Мартинац

САМОГЛАСНИЦИ, Никола Ђурић

REVLON, Слободан Ђорђевић

PRESSION, Љубомир Шимунић

Top