Наш гост проф. Јован Попов представља роман ЗАПИСИ ИЗ ПОДЗЕМЉА

Четвртак 11. фебруар, 19.00, Kлуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић“
Обележавање јубилеја - 200 година од рођења и 140 година од смрти ФЈОДОРА ДОСТОЈЕВСKОГ (Москва 11.11.1821 - Санкт Петербург 9.2.1881) 

Наш гост ЈОВАН ПОПОВ представља роман ЗАПИСИ ИЗ ПОДЗЕМЉА

Ја сам болестан човек… Зао човек. Несимпатичан човек. Мислим да ме боли јетра.

Један од првих егзистенцијалистичких романа у историји светске књижевности, Записи из подземља представљају забелешке горког, изолованог и непоузданог приповедача. Заснован на споју двају супротних комплекса, инфериорности и супериорности, човек из подземља је у социјалном смислу неприхваћен и неостварен, али је, како се њему чини, у духовном и интелектуалном погледу супериоран у односу на остале. Истовремено лабилан и осион, он спада у ред најомиљенијих антијунака међу свим ликовима Фјодора Михајловича Достојевског.

Др Јован Попов (1962, Нови Сад), дипломирао, магистрирао и докторирао на Kатедри за општу књижевност и теорију књижевности у Београду. Усавршавао се у Француској (Centre Européen Universitaire, Université Nancy II). На Филолошком факултету у Београду редовни професор од 2013. Предавао је (1998-2008) на Филозофском факултету у Новом Саду, где је учествовао у оснивању Одсека за компаративну књижевност. Сачинио је програм за предмет Модерна светска проза, који предаје студентима драматургије и режије на Академији уметности у Новом Саду. Био је члан редакције књижевних часописа Поља и Летопис Матице српске. Добитник је награда за књигу године (2006) и за превод године (2003) Друштва књижевника Војводине. За књигу Појмови, периоди, полемике (2020) добио је награду “Николај Тимченко”.

Молимо све заинтересоване да се пријаве за присуствовање предавању на organizator@dksg.rs 
 

 

Top