Наш гост Мирољуб Стојановић представља роман ЗЛИ ДУСИ

Четвртак 25. фебруар, 19.00, Kлуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић“ 
Обележавање јубилеја - 200 година од рођења и 140 година од смрти ФЈОДОРА ДОСТОЈЕВСKОГ (Москва 11.11.1821 - Санкт Петербург 9.2.1881) 

Наш гост МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ представља роман ЗЛИ ДУСИ

Роман Зли дуси (рус. Бесы), објављиван у наставцима 1871. и 1872. у часопису Руски весник, познат је и под насловима Нечисте силе и Бјесови. 

„Да је којим случајем написао само Зле духе, Достојевски би у не мањој мери био књижевна икона по стандардима савремености. Зли дуси су литерарно чудовиште, филозофски роман у најбољој и најдубљој европској традицији, померање етичких лимита, антиципација егзистенцијализма, али убојитија, слојевитија, по књижевним последицама разорнија од свега што је његова епоха изнедрила као књижевни тестамент.“
Мирољуб Стојановић

Мирољуб Стојановић (1958, Приштина), уредник издавачке делатности Филмског центра Србије, студирао је Општу књижевност у Београду. Филмски критичар у дневним и недељним листовима и месечницима, објављивао је у више од 40 периодичних публикација. Филмски критичар НИН-а, сарадник дневних листова Политика, Данас, Блиц… Изворним радовима заступљен је у тридесетак филмских књига. Текстови о филму су му преведени на шест језика, а богату библиографију употпуњују бројни ТВ и радио наступи, трибине и предавања о филму и књижевности. Kао уредник издаваштва у ФЦС годинама зналачки бира књиге о филмској уметности у широком тематском и жанровском распону, од аутопоетичких сведочанства и ауторских опуса филмских стваралаца до значајних студија у области теорије, филозофије, естетике и историје филма и његових веза с другим уметничким и научним областима. Добитник је награде Небојша Поповић за филмску критику.

Молимо заинтересовану публику да се, услед ограниченог броја, пријави на organizator@dksg.rs 

https://www.youtube.com/watch?v=tUDOdVeu4A8 

Top