2. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ НЕМОГ ФИЛМА ЋУТАЊЕ ЈЕ ЗЛАТО

Овогодишње, 2. издање ФестивалА ЋУТАЊЕ ЈЕ ЗЛАТО, трајало је од 16. до 18. новембра.
 

Фестивал је отворила пројекција рестаурираног филма Орлакове руке, ремек-дела неме епохе  у режији Роберта Винеа (Кабинет доктора Калигарија), уз клавирску пратњу пијанисткиње Ксеније Ристић.

У оквиру такмичарског програма фестивала, које су одабарали селекторка Милена Дебељковић и Уметнички директор Игор М. Тохољ, приказано је 16 краткометражних експерименталних, документарних, кратких играних и анимираних филмова из САД, Велике Британије, Аргентине, Ирана, Јапана, Бугарске, Хрватске, међу којима су била и два видео рада из Србије,  Драги дневниче Ање Бањешевић и Марије Шумарац и Далеко од очију/Изван видокруга Јелене Перишић.

 На конкурс је пријављено 122 филма.

Звучну пратњу уз филмове из такмичарског програма уживо је изводио Изванредни Боб, мултимедијални уметник

У жирију фестивала били су Горан Терзић, редовни Професор ФДУ, филмски критичар и теоретичар, Срђан Савић, филмски критичар, директор НКЦ и Филмских сусрета Ниш, уредник часописа Филаж и Дејан Дабић, филмски критичар, суоснивач  часописа Филаж, уредник филмског програма НКЦ,  селектор програма Филмских сусрета Ниш, Уметнички директор Мартовског фестивала.

У пратећем програму  публици је представљена мала ретроспектива 5 рестаурисаних филмова Чарлија Чаплина,  Малишан, Златна грозница, Светлости велеграда, Модерна времена и Циркус, а  циклус о овом филмском генију је отворило уводно предавање Александра Ердељановића, историчара филма и Управника Архива Југословенске Кинотеке.

Трећег дана фестивала, уочи доделе награда,  уз уводну реч аутора, приказан је и дугометражни експериментални филм Ноћне море С.М. Ејзенштајна Мирослава Бате Петровића, који преиспитује кинематографски однос два ремек дела неме епохе, Оклопњаче Потемкин и Златне грознице.

Награђени филмови фестивала

Две равноправне Специјалне награде додељене су следећим филмовима:

анимираном филму из САД -  "Мизофонија" редитељке Линде Вингертер и
кратком играном филму из Ирана - "Акваријум" редитеља Фатемеха Аскарпура.

-"Мизофонија" је мајсторска колоритна анимација са луткама направљеним од кутија за пицу која пружа могућност да током аутобуске вожње коју филм прати, откријемо нови микросвет у свој својој књижевној какофонији.

-"Акваријум" је вероватно, ауторски најамбициозњји и тематски најпровокативнији филм у овогодишњем такмичарском програму, али својом формом и филмским језиком увелико надграђује причу о трансексуалности доводећи је до нивоа метафоре, у којој појединци теже да досегну свој прави идентитет.

Прва награда "Златно ћутање" додељена је документарном филму из САД - "Земља за одмор" редитеља Александера Бикфорда.

-Филм који у најбољој традицији баштини искуства експерименралног, у садејству са документарним филмом, ауторско је преиспитивање процеса одрастања. Визуелно упечатљив, за све оне који воле ониричне филмове.

 

Top