1971. ГОДИНА У РОКУ – ЦРВЕНО

Петак, 16. јул, 20.00, Студио 28

1971. ГОДИНА У РОКУ – ЦРВЕНО

Двојица студената уметности из Кента су окупили шесточлани бенд и назвали га Comus, по грчком богу. Њихови текстови су се бавили мистичним искуствима (The Herald), менталним поремећајима, Diana је о силовању. Године 1971. су издали албум First Utterance. Критичари нису могли да се договоре да ли је то фолк, прогресива или арт рок, али су се сложили да се ради о малом ремек делу. Објавили су још једну плочу а онда се група распала, нису имали ни претече ни настављаче. Тако би се завршила прича да је испричана у прошлом миленијуму. У овом се десила експлозија фрик фолка, Comus су се реактивирали и заузели своје место уз Devendra Banhart-а, CocoRosie и друге који их признају за духовне родитеље.

Род Стјуарт је постао супер звезда после сингла Maggie May, The Who су изашли из сенке своје рок опере Томи која је претила да их надрасте. Енди Ворхол је дизајнирао чувени омот  са рајсфершлусом за Sticky Fingers, један од најбољих албума Rolling Stones-а. Почела је да наступа Керол Кинг, до ’71-е позната по хитовима за друге. Њен албум Tapestry продао се у милионском тиражу. Џони Мичел је објавила јединствени албум Blue. Дебитовао је велики Џон Прајн. Нови ветрови у свету кантрија донели су пар лепих песама Криса Кристоферсона, албуме Таунса Ван Зандта, Џина Кларка, уз иконичку Man in Black, Џонија Кеша.

Пред крај ћемо захвалити објективности на присуству и избацити ту утвару напоље. Црвена је боја љубави, па ће Мићун о свом омиљеном аутору. Сан Ра се представљао као биће са Сатурна, свратио је на кратко да земљанима донесе мудрост, хумор и лепоту. Ра и његова оркестра су 71-е снимили чаробан „кућни“ филм и албум The Solar Myth Approach. Како су Сани и Мићун ванземљаци, прича о та два артефакта би требало да буде веродостојна.

Top