19. фестивал европског анимираног филма БАЛКАНИМА

19. европски фестивал анимираног филма, Балканима, трајао је од 4. до 9. октобра. 
Овогодишње издање фестивала, представило је домаћој публици 93 краткометражна ауторска анимирана остварења, продукције европских земаља, која су реализована у претходне две године. У главном такмичарском програму приказано је 29 филмова, од којих је 5 настало у српској продукцији и ко-продукцији.

О наградама за најбоље филмове главног такмичарског програма одлучивали су Паола Орлић, продуценткиња загребачког Анимафеста, Ивана Квесић, директорка фестивала Fantoche у Бадену и Растко Ћирић, домаћи аутор анимираних филмова, визулени уметник и едукатор.
Међународни жири за студентске филмове чинили су Ивана Бошњак, ауторка анимираних филмова из Загреба, Мина Цветиновић Павков, ауторка анимираних филмова и визуелних ефеката и ванредна професорка на Факултету драмских уметности у Београду и Милош Томић, домаћи аутор анимираних филмова и визуелни уметник.

На првој вечери фестивала, у уторак, 4. октобра, поред пројекције такмичарских филмова, отворене су и две изложбе, које је публика могла обићи у току свих 5 фестивалских дана. У питању су изложбе “Добро јутро! Никоме” Андрее Новићевић која “јасно тежи ка директној комуникацији са публиком кроз неговање ироничног наратива” и изложба Македонски анимирани филм 1971-1991.
Поред споменутих изложби у пратећем програму фестивала биће приказан документарни филм “Град анимације - 50 година Анимафеста”, програм македонских анимираних филмова, радионица стоп-трик анимације за студенте и програм краткометражних анимирано-експерименталних филмова аутора Ерика Лајзера из Њујорка.

За визуелни идентитет овогодишње Балканиме, побринуо се домаћи цртач стрипова и аниматор Алекса Гајић, који је у свом препознатљивом ретро-футуристичком маниру креирао плакат и шпицу фестивала. 

Фестивал су поред матичног Министарства просвете, науке и технолошког развоја, подржали Министарство културе и информисања и Секретаријат за културу Града Београда.

Награђени филмови на овогодишњој Балканими 

Најбољи филм у такмичарском програму за децу је „Спацапуфи”, аутора Jaka Ivanca из Словеније.

Студентски жири доделио је специјално признање филмовима: „Влажан“, групе аутора Marianne Bergeonneau, Lauriane Montpert, Mélina Mandon, Cloé Peyrebrune, Elvira Taussac, из Француске
и „Збогом Жером!“, групе аутора Gabrielle Selnet, Adam Sillard, Chloé Farr, такође из Француске.
Награда за најбољи студентски филм додељена је филму: „У његовој милости“, аутора Christoph Büttner из Немачке.

Жири главног такмичарског програма доделио је специјално признање филму: „Срећковић“, аутора Claude Luyet из Швајцарске

Награду за најбољи филм у српском такмичарском програму добио је филм: „О новцу и срећи“, у режији Ане Недељковић и Николе Мајдака, рађен у копродукцији Србије, Словеније и Словачке. 

Главну награду, за најбољи филм фестивала  -  Гранд Приx фестивала, је добио филм: „Поздрав сунцу“, Darka Masneca из Хрватске.

Top