15. Европски фестивал анимираног филма БАЛКАНИМА

15. Evropski festival animiranog filma BALKANIMA

15. Evropski festival animiranog filma BALKANIMA

 

15. Evropski festival animiranog filma BALKANIMA biće održanod 2. do 6. oktobra u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu.

 

PROGRAM FESTIVALA PDF

 

Tokom pet dana festivala biće prikazano preko 160 animiranih filmova iz više od 25 zemalja Evrope. Svaki dan, festivalski takmičarski program otvoriće po jedan animirani film iz domaće animirane kinematografije, izuzev trećeg dana koji će započeti filmom III Marte Pajek. Publika ovogodišnje Balkanime imaće specijalnu priliku da pogleda film ove poljske autorke koji je privukao veliku pažnju na festivalu u Kanu.

 

Na Balkanimi će biti prikazana tri srpska ostvarenja koja su do sada osvojila nagrade na značajnim internacionalnim festivalima: Muzičke traume, reditelja Miloša Tomića, animirani film Eho u režiji Boriše Simovića i Koste Rakićevića, kao i film Neputovanja autorskog tima koji čine Nikola Majdak i Ana Nedeljković. Od nagrađivanih autora iz regiona, u takmičarskom program su i slovenački film The Box, Dušana Kastelice koji je pre dve godine bio član žirija na festivalu Balkanima, kao i animirani film Biciklisti, hrvatskog autora Veljka Popovića koji je nagrađen u Anesiju.

 

Festival Balkanima ove godine prikazuje filmove iz Belgije, Belorusije, Bugarske, Bosne i Hercegovine,Danske, Hrvatske, Češke, Estonije, Francuske, Mađarske,Nemačke, Italije, Irske, Izraela, Litvanije, Letonije, Makedonije, Holandije, Poljske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Švajcarske, Španije, Turske i Velike Britanije. Selekcija filmova predstavlja presek najznačajnih animiranih ostvarnja iz prethodne godine, od kojih su mnoga osvojila nagrade na prestižnim festivalima.

 

U studentskom takmičarskom programu biće prikazana 44 animirana filma, od toga 4 koja su nastala kao diplomski i master radovi Fakulteta primenjenih umetnosti. Dva srpska studentska animirana filma deo su nastavka projekta Radiovizija, koji je i prethodne godine prikazan na festivalu Balkanima.

 

Pored bogatog takmičraskog programa planirani su revijalni programi. Panorama evropskog animiranog filma i Panorama balkanskog animiranog filma, koja donosi zanimljiv presek ostvarenja balkanskih zemalja, iz prethodne godine. Osim toga, po prvi put, publika će moći da prisustvuje delu revijalnog programa u okviru kog će se projektovati animirani video spotovi iz raznih zemalja, uz muziku i druženje.

 

Međunarodni žiri za glavni takmičarski program radiće u sastavu: Sebastian Sparer (Francuska), Dimitrije Vojnov (Srbija) i Martina Meštrović (Slovenija).

 

Studentski program takođe ima međunarodni žiri koji čine Katrin Novaković (Hrvatska), Vojin Vasović (Srbija) i Žarko Ivanov (Makedonija).

 

Posebno važna novina od ove godine je nagrada koja će biti dodeljena za najbolji srpski animirani film, a u konkurenciju ulaze ostvarenja iz svih kategorija (autorski, studentski i animirani spotovi). Planirano je da nagradu za najbolji domaći film svake godine dodeljuje po jedan inostrani član žirija, a ove godine tu čast će imati hrvatski teoretičar animiranog filma Nikica Gilić.

 

Dečji program

Ove godine u okviru dečjeg takmičarskog programa biće prikazani filmovi za decu. Planirane su dve projekcije, jedna za decu od 2-6 godina, i druga, za decu od 6-12 godina, ali i za sve one koji se osećaju kao dete. Odluku od najboljem dečjem filmu doneće žiri sastavljen od petoro dece koja pohađaju radionicu za animirani film u DKCB. Poseban revijalni program za decu stiže nam sa Anesi festivala. Svi filmovi za decu su titlovani, a dečji program biće ponovljen projekcijom u Dečjem kulturnom centru.

 

Prateći program

 

Publika će na ovogodišnjoj Balkanimi imati priliku da vidi i veoma bogat prateći program:

 

Paola Bristot predstaviće savremenu italijansku animaciju ANIMAZIONI 5 koja obuhvata radove nagrađivanih autora, nastale u poslednje dve godine. Sebastian Sparer prikazaće nagrađene animirane filmove sa Anesi festivala iz 2018. godine. Kao i do sada, imaćemo prilike da vidimo debitantske filmove mladih animatora iz centralne i istočne Evope VAF New Talents 2018.

 

Dimitrije Vojnov,dramaturg i član žirija, održaće predavanje pod nazivomReči nisu dovoljne - scenario za animirani film.Vojnov će analizirati poznate primere iz istorije animiranog filma i govoriti o mogućnosti pisanog scenarističkog predloška, uz poziv publici da učestvuje u polemici. Drugo predavanje, pod nazivomŠto nakon Zagrebačke škole crtanog filma? održaće član žirija Dr Nikica Gilić sa Sveučilišta u Zagrebu. Gilić će, uz primere animiranih filmova, ukazati na puteve zagrebačke animacije od 1970-ih do danas. Masterklas o pisanju scenarija za animirani film održaće Pavle Zelić, jedan od najznačajnijih scenarista na domaćoj strip sceni.

 

Na Kafi sa autorima domaći i gostujući autori predstaviće svoje sadašnje i buduće filmove u vidu prezentacija o svom procesu rada.

 

Balkanima u saradnji sa MEDIA desk Srbija i Jugoslovenskom kinotekom ove godine organizuje dvodnevni edukativni program iz oblasti animiranog filma, u koji su uključeni CEE Animation (Matija Šturm, Češka) i nezavisna produkcija za proizvodnju umetničkih animiranih filmovaArt Shoot (Agne Adomene, Litvanija). Obuka je namenjena ograničenom broju autora i producenata koji mogu da se prijave sa svojim projektima. Pored toga, deo ovog programa biće otvoren i za javnost.

 

Festivalski program započeće otvaranjem izložbe o animiranim filmovima domaćih autora. Publika će imati jedinstvenu priliku da vidi crteže, skice, 3D modele, scenografije, lutke i druge materijale koji prikazuju kompleksan proces rada na animiranom filmu. Na izložbi će biti prikazani radovi iz filmova Muzičke trauma, Eho, Neputovanja ali i studentski filmovi i animirani filmovi iz programa Radiovizija.

 

Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 2. oktobar u 20 časova. Poslednjeg dana festivala, u subotu 6. oktobra, biće prikazani nagrađeni filmovi.

 

Detaljnu satnicu festivala možete pronaći na sajtu

http://www.balkanima.org.

 

Ulaz na sve programe je besplatan.

 

O festivalu Balkanima // Evropski festival animiranog filma Balkanima je prevashodno osnovan sa ciljem da pruži podršku razvoju srpske scene animiranog filma ali i da autore sa prostora Balkana uključi u savremene tokove i tendencije ove umetničke forme. Ideja za osnivanje potekla je od prvog umetničkog direktora festivala i njegovog tvorca, profesora Nikole Majdaka (1927-2013), jednog od pionira domaćeg animiranog filma. Animacija je danas sveprisutna pojava, ne samo kao deo filmske umetnosti i industrije, već i u sferi televizijskih i internet medija uz naravno, samostalan razvoj u okviru industrije kompjuterskih video igara i zaslužuje ozbiljniju podršku i pažnju javnosti. Dom kulture „Studentski grad“ je osnivač i organizator ovog jedinstvenog i neobičnog festivala.

 

Pored partnera i medijskih sponzora festival Balkanima je podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Top