100 година УЛИКСА - Зоран Пауновић и Новица Милић

Уважени профсеори др Новица Милић и др Зоран Пауновић су наши гости поводом прославе века једне од најважнијих књига светске књижевности, УЛИКСА Џејмса Џојса. Уједно, разговараћемо и о  књизи "100 Одисеја (и ноћ више). Белешке за Џојса" Новице Милића.

Уторак 28. јун у 19.00, Клуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић“ 
/Live Instagram и Facebook ДКСГ/
Поводом века једне од најважнијих књига УЛИКС Џејмса Џојса
Гости др Новица Милић и др Зоран Пауновић 
Разговор о Уликсу (у преводу Зорана Пауновића) и о књизи 
Новице Милића 100 Одисеја (и ноћ више): белешке за Џојса (Академска књига, 2022)

Уликс (Ulysses), роман ирског писца Џејмса Џојса, објављиван је у наставцима у америчком часопису Little Review од марта 1918. до децембра 1920, док га је у целини објавила Силвија Бич у Паризу 2. 2.1922, на ауторов 40. рођендан. Од првог издања књига изазива полемике и контроверзе. Широм света, Џојсови поштоваоци славе 16. jун, дан у којем се одвија радња Уликса, као Блумсдеј.
 
„Џојсова литература нам долази из два времена: роман Уликс (1921) из најдубље прошлости, из мита или праприче о луталици, морепловцу; књига Бдење Финегана (1939) из будућности, јер је још увек непрочитана, и то од стране књижевности. Између та два времена, оба везана за фикцију, смешта се наша пустоловина читања: саме литературе, путовања, мишљења, тумачења, теорије, историје, живота. Kњига која говори о путовању, и књига која говори о сну. 100 Одисеја (и ноћ више): Фусноте за Џојса је мешавина свега тога, и још спомен на једног од највећих писаца нашег доба, још увек непревазиђеног по умећу, храбрости, слојевитости, вишејезичности и видовитости(…)“
Новица Милић

Новица Милић је дипломирао Општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду, где је и магистрирао и докторирао. Радио је као научни истраживач на Пројекту за теорију Института за књижевност, био je ванредни професор на катедри за Општу књижевност и теорију књижевности, а од 2007. је редовни професор семиологије медија на Факултету за медије и комуникације. Предавао је у САД (Yale University) и у Великој Британији (Sheffield University). За књигу Политичка наратологија – оглед о демократији добио је 2020. награду Никола Милошевић.

Top