Роман младог Енглеза, пољског порекла, Габријела Краузеа, КО СУ ОНИ БИЛИ - Who They Was - одјекнуо је као "Паклена поморанxа 21. века"!

Четвртак 10. новембар у 19.00
Клуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић“


Представљање романа ГАБРИЈЕЛА КРАУЗЕА
КО СУ ОНИ БИЛИ
у преводу Бојана Боснића (Доказ, 2021)
Учествују: Наташа Атанацковић, Бојан Боснић и Драгана Ковачевић

„Изванредан дебитантски роман. [...] Окрутан, али очаравајући портрет света оштрих ивица и сломљених ствари.“ 
Star Tribune

Ово је прича о Лондону какву нећете наћи ни у једном водичу. „Ко су они били“ је аутофикција о младићу разапетом између две културе – универзитета на коме студира енглеску књижевност и суровог света лондонских банди. 

Габријел Краузе (1986) одрастао је на улицама северног Лондона. Није био посматрач на периферији насиља већ је водио живот огрезао у криминалу. Овај роман, проистекао из тог искуства, узбудљив је и потпуно јединствен на савременој светској књижевној сцени. Креирајући оригинални, урбани књижевни стил, аутор живописно оживљава лондонско подземље и описује деструктиван утицај токсичне мужевности. Жири Букерове награде уврстио је 2020. ово дебитантско дело међу 13 најбољих.

„Стиже на књижевну сцену попут звука пуцња. [...] Са својим карактеристичним сленгом и тренуцима ултранасиља. „Ко су они били“ сличан је „Пакленој поморанџи“ –  с тим што је ово, уместо крајње необичне замисли добростојећег аутора, хиперреалистична прича писца који је живео живот који описује.

 Guardian
 

Top