МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

06-30. септембар, Библиотекa

ОТВАРАЊЕ НОВЕ ЧИТАОНИЦЕ У УТОРАК, 6. СЕПТЕMБРА У 13h!

Међународни дан писмености обележава се 8. септембра са циљем да се међународна заједница подсети на статус писмености и образовања одраслих и проблем неписмености који и даље постоји у великом делу света. Први пут је обележен 1966, а иницијатива је од стране УНЕСКО-а покренута годину дана раније. Тема овогодишње манифестације обележавања празника широм света је „Трансформације простора описмењавања“ (Transforming Literacy Learning Spaces).

Библиотека ДКСГ ће у сусрет обележавању Међународног дана писмености 6. септембра у 13 h отворити и ставити на располагање студентима нову Читаоницу за референсни рад и групно учење. Опремање читаонице је пројектно суфинансирано од стране Министарства културе и информисања РС. У овом новом простору ћемо наставити са едукацијама из информационе писмености, а студентима ће бити на располагању референсна литература у слободном приступу, избор литературе из других стручних области и одабрана дела из књижевности. Рачунари са приступом академској мрежи и интернету користиће студентима за претраживање, учење и писање академских и других радова. Овај нови, савремено опремљени простор, у чијем настајању су учествовали и сами студенти осликавањем једног зида читаонице, омогућава студентима рад у групи, заједнички рад на пројектима, тимски рад у складу са потребама студирања и ваннаставних активности.

У холу Библиотеке ће са посебним акцентом на овогодишњу тему бити постављена изложба књига које илуструју вишемиленијумски напор човека да развије средства трајног чувања података кроз настанак и развој разних врста писама и средстава за писање. Посебан осврт биће на развоју српске писмености и публикацијама из фонда Библиотеке Дома културе „Студентски град“ којима ће заинтересовани корисници моћи да обогате своја знања о овим темама. Изложбу припремио Станко Ковачић, библиотекар.

Top