БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ (ПРЕВЕНЦИЈА, УЗРОЦИ И ЛЕЧЕЊЕ)

 

 

 

Уторак, 5. новембар, 19.00, Мала сала

БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ (ПРЕВЕНЦИЈА, УЗРОЦИ И ЛЕЧЕЊЕ)

 

Учествују: Ламбе Ђорелијевски (дефектолог, некадашњи шеф одељења за сузбијање наркотика у МУП Србија), др Никола Јовановић (Институт за ментално здравље) и бивши зависник

 

Месец новембар је прем а Међународном и Националном календару здравља посвећен борби против болести зависности, са циљем подизања свести становништва о штетним ефектима дрога и мобилисања целокупног друштва  за укључивање у активности на сузбијању њиховог коришћења.

 

Сваке године у свету око 210 милиона људи користи дроге, а од овог броја око 200.000 људи годишње умре као последица употребе дрога. Конзумирање психоактивних супстанци је, не само здравствена претња, већ и значајан социо-економски терет широм света.

 

Свакодневна истраживања и анализе медијских садржаја показују да је данашње друштво у кризи, тако да су дрога и алкохол све заступљенији, док је старосна граница конзумената ових супстанци све нижа. Посебан допринос друштвеној девијацији представља развој болести зависности који доприноси поремећају понашања појединца, али и разарању породице као примарне друштвене групе. Болести зависности представљају једну од највећих пошасти нашег доба, због чега је неопходно спроводити програме превенције, као и развијати и унапредити дијагностику, лечење, рехабилитацију и истраживање ове области.

 

Свака прича о историји узимања дрога, колико год на почетку била посебна и непоновљива, има исти предвидив крај у коме пропадање и лагано нестајање особе и њене породице постаје једина извесност.

Top