Ciklus predavanja s filmskim primerima: AMERIČKI FILM I NASILJE

 

Četvrtak 11.3.

NASILJE U FILMOVIMA KLASIČNOG HOLIVUDA

 

Govori: dr Ljubomir Maširević

 

Tokom ovog perioda američke kinematografije cenzura nasilja, pod pravnim aktom Produkcioni kod, bila je prestroga prema filmu. S druge strane, nasilje u američkom društvu je bilo veoma prisutno i mamilo je reditelje da ga prikažu na filmskim platnima. Uključivanje nasilja u ovoj epohi kinematografije podrazumevalo je da se ono prikaže neeksplicitno. S druge strane, tokom četrdesetih godina imamo pojavu eksplicitnog nasilja u noar filmovima, kao što su Pljačka u južnoj ulici Sema Fulera, Postrojavanje Dona Zigela, Noć i grad Žila Dasena, Ubijanje Stenlija Kjubrika.

Takođe, tu su i reprezentativni primeri ključnih gangsterskih nasilnih filmova, kao što su Skarfejs, Mali Cezar i Državni neprijatelj i horori Frankenštajn i Frankenštajnova mlada, kao i serijal o Drakuli.

"/> Nasilje u filmovima klasičnog Holivuda
11. 3. 2010.| Filmski program

 

Studio 26

Četvrtkom u 19:30

Ciklus predavanja s filmskim primerima: AMERIČKI FILM I NASILJE

 

Četvrtak 11.3.

NASILJE U FILMOVIMA KLASIČNOG HOLIVUDA

 

Govori: dr Ljubomir Maširević

 

Tokom ovog perioda američke kinematografije cenzura nasilja, pod pravnim aktom Produkcioni kod, bila je prestroga prema filmu. S druge strane, nasilje u američkom društvu je bilo veoma prisutno i mamilo je reditelje da ga prikažu na filmskim platnima. Uključivanje nasilja u ovoj epohi kinematografije podrazumevalo je da se ono prikaže neeksplicitno. S druge strane, tokom četrdesetih godina imamo pojavu eksplicitnog nasilja u noar filmovima, kao što su Pljačka u južnoj ulici Sema Fulera, Postrojavanje Dona Zigela, Noć i grad Žila Dasena, Ubijanje Stenlija Kjubrika.

Takođe, tu su i reprezentativni primeri ključnih gangsterskih nasilnih filmova, kao što su Skarfejs, Mali Cezar i Državni neprijatelj i horori Frankenštajn i Frankenštajnova mlada, kao i serijal o Drakuli.
Signature: A/01-03/10