25. 12. 2018.| Likovni program

Od 25. 12. 2018. do 26. 1. 2019.

Otvaranje: utorak, 25. decembar, 19.00

UMETNOST SKIDA KILAŽU - Žarko Aleksić

instalacija (fotografija, crtež, tekst, kolaž), 2018.

 

Instlacija Umetnost skida kilažu je deo većeg projekta pod nazivom Hyperplastik koji se bavi plastičnošću mozga/duha i tela, tj. refleksijom nad izvanrednom sposobnošću da, kao ljuska bića, možemo da učimo i da koristimo to znanje. Prvi deo projekta odnosi se na fizičku promenu mozga prilikom učenja stranog jezika, kao i promene na razini fenomenologije, dok se drugi fokusira na telo, ali i na mentalne prostorne reprezentacije polazeći od eksperimenata neuronaučnice Eleanor Maguire sa Londonskim taksistima.

Polazeći od ličnog iskustva koje je krucijalno, kako za moj rad, tako i za konstrukciju idetiteta generalno, na humorističan način  pokušavam da se uhvatim u koštac sa konstatovanom hipertenzijom. Jedini motivišući način za to je "ozbiljan" umetnički projekat, pritom tematizujući odnos života i umetnosti koji je stalna tema avangarde.

 

Žarko Aleksić je rođen u Knjaževcu, na zadušnice 1985. godine. Studirao je filozofiju na Beogradskom univerzitetu, a kasnije upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Beču, gde je radio kao saradnik u nastavi, a u zimkom semestru 2018. uređuje i vodi predmet "Umetnost i kognitivine nauke". Aktivno se bavi izlagačkom praksom u Srbiji i insotranstvu. Osnivač je neformalne grupe Umetnik, koja se bavi teorijskim i praktičnim ispitivanjem pojma umetnosti u ontološkom i  socio-ekonomskom smislu. Živi i radi u Beču.

 

Link za JPG dokument :