8. 10. 2016.| Akademski filmski centar

13. Evropski festival animiranog filma BALKANIMA

MEDIA DAN

Klub Magistrala / Club Magistrala

SUBOTA 8.10.2016. u 13-16h // Saturday 8.10.2016. at 13-16h

 

KREATIVNA EVROPA MEDIA
Ulaže u kreativnost od 1991. godine

Potprogram MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa podstiče razvoj evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, dajući podršku: razvoju, distribuciji i promociji evropskih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova i televizijskih serija, razvoju i promociji novih medijskih sadržaja, stručnom usavršavanju filmskih profesionalaca, razvoju novih tehnologija i platformi za distribuciju audiovizuelnog sadržaja, filmskim festivalima i razvoju publike.
Ciljevi MEDIA potprograma su: jačanje evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora naglašavajući evropski identitet, nasleđe i kulturnu raznolikost; veća prisutnost evropskih audiovizuelnih dela na međunarodnom tržištu; jačanje i podsticanje inovativnosti i konkurentnosti evropskog audiovizuelnog sektora.


U 2016. godini MEDIA obeležava 25 godina svog postojanja i tokom ovog perioda u evropski audiovizuelni sektor uloženo je 2.4 milijarde evra. Podržava se razvoj igranih dokumentarnih i animiranih filmova, produkcija TV programa visokog kvaliteta i razvoj video igara (33% ukupnih investicija), inicijative za usavršavanje filmskih i audiovizuelnih profesionalaca (8%), pristup marketima i umrežavanje (10%), distribucija evropskih nenacionalnih filmova (39%), online distribucija (5%) i razvoj publike kroz podršku filmskim festivalima i inicijativama koje podstiču filmsko obrazovanje (5%).


Od decembra 2015. godine Srbija je deo MEDIA potprograma. MEDIA desk Srbija je implementaciono telo potprograma MEDIA koje je oformljeno u okviru Filmskog centra Srbije.


Cilj MEDIA deska jeste da pruži podršku predstavnicima audiovizuelnog i multimedijalnog sektora koji žele da obezbede učešće u potprogramu MEDIA. Kroz konsultacije, javne događaje i edukativne aktivnosti koje organizuje, MEDIA desk informiše o mogućnostima koje pruža MEDIA potprogram i pruža podršku i savete za konkurisanje.


MEDIA dani u okviru BALKANIMA festivala organizuju se u sklopu obeležavanja 25 godina postojanja MEDIA potprograma. Tokom trajanja festivala biće otvoren MEDIA desk štand na kome će posetioci moći da se informišu o MEDIA potprogramu i mogućnostima koje ovaj program pruža audiovizuelnom sektoru u Evropi. U okviru MEDIA dana, 8. oktobra, biće predstavljene konkursne procedure za MEDIA potprogram. U saradnji festivala BALKANIMA i MEDIA deska Srbije organizovaće se i predavanje poljske producentkinje Ane Mroček koja će publici predstaviti svoja iskustva i prakse u razvoju animiranih audiovizuelnih projekata.