12. 4. 2016.| Književni program

Utorak 12.4. u 20.00, Velika sala

/ U saradnji s Muzičkim programom DKSG/

Sećanje na MARGITU MAGI STEFANOVIĆ

(1.4.1959 – 18.9.2002)

Razgovor o knjizi Lidije Nikolić OSEĆANjA. O.SEĆANjA

Učestvuju Mihajlo Pantić, Ivana Medić i Lidija Nikolić

Nastup tribjut benda IQV – gost Mita (ex Block Out), Čovek vuk

(Knjiga OSEĆANjA. O.SEĆANjA će moći da se kupi po promotivnoj ceni)

 

Srednju muzičku školu završila je u klasi s Ivom Pogorelićem, uz kojeg je bila najtalentovanija u klasi, ali je na insistiranje majke odbila ponudu za moskovski konzervatorijum i upisala studije arhitekture, tokom kojih je osvojila treću nagradu na međunarodnom konkursu u Japanu. Prekretnica u njenoj muzičkoj orijentaciji bio je koncert benda Milana Mladenovića Katarina II u bioskopu Topčiderska zvezda. Posle tromesečnog puta po Južnoj Americi postala je članica benda, koji 1985. menja ime u Ekatarina Velika i deluje do 1994. Komponovala je za pozorište (Klasni neprijatelj, Tri sestre, S one strane duge i Majka hrabrost) i TV, bila producentkinja (Karlovi Vari) i gostovala na albumima jugoslovenskih grupa. Krajem 1994. osnovala je bend Kurajberi, koji je izvodio obrade. Sa V. Stojićem 1995. osniva bend EQV i izdaje CD Ti si sav moj bol za bečku muzičku kuću. Povremeno svira s Glisersima, Zion bandom i Direktorima. Njeno poslednje delo je muzika za predstavu H. Baletić Kaput mrtvog čoveka 2002. Poslednje dve nedelje svog života provela je u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika.

 

Urbana legenda kaže da je prvi beogradski grafit napisao Nebojša Krstić na zidu u dvorištu koji se video sa prozora njenog stana na Slaviji - MARGITA JE DEČAK.

 

Lidija Nikolić (Beograd, 1960), završila je Opštu književnost, dobitnik nekoliko književnih nagrada. Zastupljena u antologijama i čitankama. Piše za decu i odrasle – prozu, poeziju, radio-drame, monodrame, scenarije, prikaze i eseje.