16. 12. 2014.| Književni program

Utorak 16.12. u 20:00, Klub Magistrala

Predstavljanje knjige pesama NADRASTANjE Aleksandre Čvorović u izdanju Udruženja književnika Srpske i Kuće poezije, Banja Luka

Učestvuju: Dubravka Đurić, Dragica Užareva i Aleksandra Čvorović

 

Čovjek, Prostor i Žena predstavljaju tri ciklusa ove autorski zrele i izrazito sadržajne zbirke, i svaka od njih pomiče granice razmišljanja o pojmu zarobljenosti i slobode. Ciklusom Žena nastavlja se pjesničko-kulturološko obrađivanje matrilinijskih odnosa koje je započeto u prethodnim knjigama (…) Predstavljajući tzv. drugi pol kao spoj semiotičkih energija i naturalističkih detalja svakodnevice odnosno vezu iz koje žena izlazi osnažena i podržana snažnim slikama koje kombinuju nesvjesne, mitološke i savremene, praktične vizije…”

                                                                                                                                    Tatjana Bijelić

 

Aleksandra Ćvorović je rođena 1976. u Banjoj Luci, gde je diplomirala književnost; magistrirala je u Beogradu na Bibliotekarstvu i informatici. Radila kao novinarka i urednica književnih časopisa. Prevođena je na engleski, nemački, poljski, danski i slovenački jezik. Učesnica književnih festivala u BiH, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Holandiji i Danskoj. Radi u Narodnoj biblioteci Republike Srpske. Vodi radionice kreativnog pisanja za decu. Knjige: Šapat glinenih divova, Anđeo pod krevetom(nagrada Ministarstva za nauku i kulturu RS), Monolog u šolji kafe, Cvijet na kapiji sna, Nadrastanje, Čarobna ruža.

 Vrste materijala u arhivi: Fotografija


foto: Marija Timotijević